Gazdaság

Új Matáv-menedzser

December elseje óta Gecser Ottó a Matáv új marketingért felelős vezérigazgató-helyettese. A feladat nem idegen számára, hiszen számos helyen volt már hasonló posztokon. Sokat dolgozott külföldön, olyan időszakban, amikor ez a lehetőség még keveseknek adatott meg. Gazdag tapasztalatait már több nagyvállalatnál sikerrel hasznosította.

Gecser 1974-ben végezte el a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának híradástechnikai szakát. Ezt követően két végzős csoporttársával lehetőséget kapott a Magyar Tudományos Akadémiától egy kutatólaboratórium megszervezésére, ahol akadémiai státuszban, előbb tudományos segédmunkatársi, később tudományos munkatársi beosztásban számítógépes beszédanalízissel, kódoló és hibajavító áramkörök építésével, átviteltechnikai feladatok megoldásával foglalkozott. A kutatással párhuzamosan impulzustechnikát tanított a hallgatóknak, részt vett több amerikai szakkönyv fordításában, az első magyarországi személyhívórendszer megtervezésében és kiépítésében. 1979-ben került a Budavox Külkereskedelmi Vállalathoz. Közben a közgazdasági egyetem mérnök-közgazdász szakosítójára is járt, s 1981-ben kapott diplomát.

1980 novemberében a Marubeni Corporation Japán Kereskedőház gépipari osztályához ment üzletkötőnek, majd 1988-ban ő lett az iroda magyar igazgatója. Sok időt töltött Japánban és Európa, valamint Ázsia számos országában: a termelésben és különféle tanfolyamokon, tréningeken. 1990-ben egy általa készített megvalósítási terv alapján – a japán kereskedőházak közül elsőként – az addigi képviselet önálló lett, s megalakult a Marubeni Magyarország Kft., amelynek igazgatója lett.

A kereskedőház által képviselt japán vállalatok közül elsőként a Fuji Photo Film Co. döntött úgy, hogy önálló kft. formájában kíván tovább működni. Gecser kapta a feladatot, hogy hozzon létre egy céget, 100 százalékos Marubeni-tőkével. A Fujifilm Magyarország Kft. az első üzleti évben 38 fővel öt fő területen 1,1 milliárd forint forgalmat ért el. Irányításával kiépült az országos elosztó- és szervizszolgálat is.

Gecser 1992 novemberében újból váltott, s a Fotex Rt. általános vezérigazgató-helyettese lett. Feladatai közé tartozott a Fotex-csoporthoz tartozó 21 vállalat működésének koordinálása és a holding új működési területein az új projektek megszervezése, elindítása, közvetlen irányítása. Felelős volt a fotó-nagykereskedelem és ügynöki hálózat kiépítéséért, a vállalat teljes információs rendszerének átalakításáért, a zenei hanghordozók gyártásáért és forgalmazásáért, a telekommunikációs üzletág beindításáért.

Igazgatósági tagja az Ofotért Rt.-nek, a Keravill Rt.-nek, a Balaton Bútorgyár Rt.-nek, valamint a Kontúr Rt.-nek. Felügyelőbizottsági elnöke a Magyar Fotográfiai Alapítvány kuratóriumának és a Prosperitás 2000 csoportnak, amelynek több mint 80 magyar és nemzetközi nagyvállalat a tagja, feladata pedig a magyarországi kiskereskedelem fejlődésének elősegítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik