Gazdaság

EBRD-JELENTÉS A TÁVKÖZLÉSRŐL – Kelet-európai körkép

Az átmeneti gazdaságokban negyed-félannyi telefonvonal jut száz lakosra, mint az Európai Unióban. A hálózat fejlettségi szintje ugyanakkor eléri a hasonló egy főre jutó bruttó hazai termékkel rendelkező fejlődő országokét – olvasható az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi jelentésében. Az úgynevezett Transition Report ezúttal az infrastruktúra és így a távközlés milyenségét is szemügyre vette.

A távközlési hálózatok fejlettségét illetően a tanulmány kiemeli Bulgáriát: a figyelembe vett 1994-es adatok alapján száz lakosra itt jutott a legtöbb telefonvonal, szám szerint 34, hiszen a KGST-n belül ez az ország volt a távközlési berendezések fő szállítója. A legrosszabbul Albánia állt, hiszen száz albánra mindössze három telefonvonal jutott. Az EBRD leszögezi: jó néhány kelet-európai ország jelentős mértékű fejlesztésekbe fogott – általában azok, amelyekben a térség többi államánál magasabb a bruttó nemzeti termék, és ahol a távközlési szektort megnyitották a magánszektor előtt.

Mindazonáltal a térségben még mindig az összlakosság 1-8 százaléka áll sorba telefonért. Az átlagos várakozási idő a három év, ami háromszorosa a közepes jövedelmű fejlődő országokénak, az EU-ban szokásosnak pedig több mint harmincszorosa. Ugyanakkor több országban, így Magyarországon, Észtországban és Szlovéniában a celluláris telefonok elterjedtsége a belgiumit, a francia- és spanyolországit közelíti – fogalmaz a tanulmány.

Arról, hogy mindezek alapján az EBRD miként kíván részt venni a magyarországi távközlés fejlesztésében, Reiniger Pétert, a bank nemrégiben kinevezett telekommunikációs igazgatóját kérdeztük. Mint mondta, a magyar közcélú műsorszórásban bizonyos feltételek mellett kézséggel részt venne az EBRD. Jelentheti ez akár az Antenna Hungária privatizációjában való részvételt is. Egyelőre azonban az említett kondíciók részletezése is felesleges, a banknál ugyanis senki nem kezdeményezett effélét. Kérdésünkre, hogy a Nemzeti Informatikai Stratégia megvalósításában, ha végleges formájában elkészül, a pénzintézet óhajt-e részt venni, az igazgató azt válaszolta, hogy a stratégiát egyelőre nem ismeri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik