Gazdaság

KIVETÉS HELYETT ÖNADÓZÁS

Az adóhatóság adminisztrációs feladatainak csökkentése érdekében 1997. január elsejétől a kivetés rendszere megszűnik: az adóhatóság nem küld fizetési meghagyást az adózóknak, hanem az adóalanyok állapítják meg a fizetendő adóelőleget, önadózással.

Az adózóknak – először 1997. május 31-ig – az adóévet megelőző évről szóló adóbevallással egyidejűleg kell majd a társasági adóelőleget is bevallaniuk. Az előleget az adóév július elsejétől a következő év június 30-ig terjedő időszakra kell megállapítani. Átmenetileg, 1997. június 30-ig az adóhatóság jogerős fizetési meghagyása alapján kell az előleget megfizetni. A második félévre fizetendő adóelőleget viszont az adóalanyoknak úgy kell meghatározniuk, hogy az idén fizetendő adóból le kell vonni a kiegészítő adót, majd ezt 20 százalékkal növelni kell. Jövőre is más adóelőleg-fizetési szabályok vonatkoznak a külföldiekre, valamint a mezőgazdasági és erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozásokra.

Nem változott viszont az a szabály, hogy – az egyszeres könyvvitelt vezető adózók és a külföldiek kivételével – a korábban megfizetett előleget a vállalkozásoknak december 20-ig ki kell egészíteniük a várható adó összegére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik