Gazdaság

Anyagi ügyek

KIÉLESEDHET AZ ENERGIAÁR-VITA. Kiszivárgott hírek szerint a kormány elé kerülő előterjesztés a villamos energiánál 23 százalékos, a gáz esetében pedig 16-17 százalékos emelést javasol jövőre. Az energiaszolgáltatók ezzel szemben legalább 38, illetve 25-26 százalékos drágítást tartanának indokoltnak. Az áremelés mértéke nagyban befolyásolhatja a további energetikai befektetéseket – és persze a jövő évi infláció mértékét.

CSÖKKENTEK A BERUHÁZÁSOK. Az idei első háromnegyed évben 679 milliárd forintnyi invesztíció erősítette a gazdaság anyagi alapjait – összehasonlító áron 7,5 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszakban (lásd grafikonunkat). Ezen belül a lakásberuházások viszont egyötödös növekedést mutattak.

A NYUGDÍJAK MEGŐRIZHETIK REÁLÉRTÉKÜKET, miután a jövő év elején 19,5 százalékkal emelkedik a nyugdíjasok járandósága. Hasonló nagyságrendű béremeléssel megelégednének azok az MSZOSZ-hez tartozó, összesen egymillió munkavállalót képviselő szakszervezetek is, amelyek egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek az 1997-es vonatkozó kollektív szerződésekről. Az érdekképviseletek azt ígérik: ha a kormány garanciát vállal a 18 százalékosra tervezett infláció tartására, ők sem követelnek majd a bértárgyalásokon az országos maximumként megjelölt bértételeknél magasabbakat.

A SZERVEZETT BŰNÖZÉS ELLENI FELLÉPÉSHEZ nem utolsósorban jól megfizetett rendőrségre van szükség – állítja a legfőbb ügyész, aki szerint hosszú állóháborúra kell berendezkedni, ehhez viszont meg kell teremteni az anyagi és személyi feltételeket.

EMELKEDTEK A LAKOSSÁGI PÉNZMEGTAKARÍTÁSOK. Októberben a forintbefektetések 43,8 milliárddal, míg a devizamegtakarítások 3,2 milliárd forintnyival nőttek a jegybank előzetes adatai szerint. Utóbbiak aránya a teljes állományon belül a múlt hónap végére csaknem egyötödösre csökkent, szemben az egy évvel korábbi egynegyedes részesedéssel.

NAGYOBB INDULÓTŐKÉRE LESZ SZÜKSÉG cégalapításkor az új társasági törvény most elkészült koncepciója szerint. A javaslat a korlátolt felelősségű társaság indításához szükséges minimális törzstőkét egyről hárommillióra emelné, míg részvénytársaság esetében a jelenlegi tíz- helyett legalább húszmillió forintos alaptőke kellene a bejegyzéshez.

EGYMILLIÓRA BÍRSÁGOLTAK EGY ÖNKORMÁNYZATOT. A Közbeszerzések Tanácsa mellett működő döntőbizottság a főváros XVI. kerületének testületét azért marasztalta el, mert szerinte az a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével bízta meg a Vektor Rt.-t, hogy belterületi földjeinek ügyében eljárjon. Az ítélet kellő alapot teremthet ahhoz, hogy a hasonló tartalmú megbízási szerződéseket a bíróságok előtt eséllyel lehessen megtámadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik