Gazdaság

BUTLER-BÉKER ÜZLET – Acélos teljesítmény

Egy acélszerkezeteket gyártó, másfél millió forint alaptőkéjű kis kelet-magyarországi vállalat nagy menetelésbe kezdett. A nyíregyházi Béker Kft. hét évvel ezelőtti megalakulásakor aligha álmodhatott arról, hogy a világhírű amerikai Butler Manufacturing Co. egyszer szemet vet rá. A Butler-Béker üzlettel, azzal, hogy a tengerentúliak idetelepítik közép- és kelet-európai gyártókapacitásukat, látványosan változik majd a hazai csarnoképítési piac.

Első ránézésre különösnek tűnhet az az üzlet, amely a Béker Kft. és az egyesült államokbeli Butler között köttetett. A világhírű Butler 55 százalékos részesedést szerzett a nyíregyházi vállalatban, úgy, hogy annak 60 millió forintra taksált vagyonánál és másfél millió forintos alaptőkéjénél lényegesen nagyobb árat: közel 200 millió forintot fizetett.

A családi vállalkozást Kerülő Sándor, a cég egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezető igazgatója 1989-ben indította útjára. A cég, tulajdonosa szerint, a kis- és középvállalkozások között mára az első helyen van az acélszerkezet-gyártás területén. A Béker-áruk megtalálhatók már szinte egész Magyarországon, exporttermelésre azonban eddig nem futotta a cég kapacitásából. Főbb megrendelői az autószalonok, tornacsarnokok, bevásárlóközpontok és mezőgazdasági raktárak építtetői. Kerülő Sándor nem titkolt büszkeséggel beszélt arról, hogy a Penny Market üzletlánc is tőlük rendelte az acélszerkezeteket. Eddigi legnagyobb csarnokuk alapterülete közel tízezer négyzetméter.

Kívülálló számára felettébb talányos: hogyan talált rá a csaknem egymilliárd dolláros évi árbevételű Butler magyar partnerére? Richard O. Ballentine, a Butler magyarországi képviseletének vezetője a Figyelőnek elmondta: mintegy 30 közép- és kelet-európai vállalatot világíttattak át nemzetközi könyvvizsgálókkal, és ezek után esett a választás a nyíregyháziakra. A Béker mellett szólt, hogy kis és dinamikus vállalat, amelyben a jelenlegi eredményeknél jóval nagyobbak a lehetőségek. A befektetési környezetet szintén Magyarországon ítélték a legkedvezőbbnek.

A csaknem százéves Butler – elsősorban a repülőgép-ipari megrendeléseknek köszönhetően – az acélszerkezeteket gyártó iparban piacvezető az Egyesült Államokban. A cél Magyarországon is ezen előkelő hely kivívása.

Jelenleg az Egyesült Államokban hat Butler-gyár működik (Kansas City székhellyel), de Mexikóban, Brazíliában, Skóciában, Szaúd-Arábiában és Kínában is van egy-egy üzemük, Japánban pedig kettő.

Az üzlet különlegessége az is, hogy a Butler és a Béker a vételi szándék kinyilvánításáig a magyar piacon egymás konkurensei voltak. A hazai kis- és középvállalkozások közül a Butler-vásárlásig a Béker fő piaci versenytársa a szegedi Kész Kft. volt, de komoly konkurensnek bizonyult a luxemburgi Astron, a svéd Lindov, valamint a Butler is. A Lindov egyébként a Butlernél is előbb indította meg az offenzívát: Dombóvárott az amerikaiakat megelőzve alapította meg magyarországi gyárát.

Kerülő Sándor az amerikaiak előbb 55, a közeljövőben azonban közel 90 százalékos részesedésszerzését azzal is magyarázta, hogy a növekedés “szinte kötelező”, hiszen máskülönben a versenytársak behozhatatlan előnyre tesznek szert.

A tulajdonos nem tart attól, hogy a Béker márkanév kiszorul a magyar piacról: néhány évig bizonyos, hogy régi márkaneve alatt, külön is gyártja majd az acélszerkezeteket. Gurabi Gyula, a Butler magyarországi képviseletének vezetője a Butler-Béker együttműködést a Volkswagen-Skoda frigyhez hasonlította. A továbbiakban – a Skodához hasonlóan – a Béker gyártja majd a kevésbé igényes és éppen ezért olcsóbb szerkezeteket, miközben a Butler-szerkezetek minőség és ár tekintetében egyaránt magasabb színvonalat képviselnek.

A Butlernek nagyra törő tervei vannak a Békerrel. Az ígéretek szerint a jelenleg 13 (egy leányvállalattal együtt 30) fős vállalkozás 3-5 éven belül 200-250 dolgozót foglalkoztat majd, és évente 40-50 ezer tonnát (mintegy 50 ezer négyzetmétert) gyárt. A jövőben gyártandó Béker-szerkezetek árairól szólva a Butler-képviselők elmondták: azok 20-25 százalékkal drágábbak lesznek az itthoni termékeknél, ebből a szempontból is versenyképesek maradnak viszont az importtermékekkel.

Miután a cég legközelebbi gyára Skóciában működik, az üzleti tervek között szerepel az is, hogy a 600 milliós közép- és kelet-európai piacot ellátó gyártókapacitás is Nyíregyházára koncentrálódjon.

A későbbiekben a Butler becslései szerint a termékeknek csak 10-15 százalékát adják majd el Magyarországon. Csehországba, Lengyelországba és Oroszországba is jelentős mennyiséget kívánnak exportálni, de nem feledkeznek meg a bolgár és román piacokról sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik