Gazdaság

BORSODI REORGANIZÁCIÓ – Kemencetűz

Újabb, közel 400 millió forintos támogatást nyújt a Diósgyőri Acélműveknek – a korábbi kormányhatározatok alapján – az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV Rt.), s beolvasztja a cégbe a Borsodferr Rt.-t is.

A borsodi acélipari reorganizációs program végrehajtásának egyik legfontosabb állomásához érkezett a diósgyőri kohászat, ahol már mindent előkészítettek a diósgyőri nagykohó következő hetekben esedékes teljes leállításához. Ezzel kezdetét veszi a technológiaváltás, amely az eddigi folyékony nyersvasgyártó útvonal helyett az úgynevezett szilárdbetétes technológiára építi az acélgyártást. Hosszú évek szakmai vitájának végére kerül pont az idén ősszel, hiszen egyes vélemények szerint a bizonytalan hulladékellátás miatt életben kellett volna tartani az elöregedett nagykohót. Még többen érveltek viszont amellett, hogy gazdaságosabb a korszerű UHP-kemence működtetése, s az a megfelelő minőséget is garantálja.

Számítások szerint évente 600 ezer tonna acélhulladékra van szükség az elektrokemence folyamatos üzemeléséhez. A borsodi acélipari reorganizációra vonatkozó kormányhatározatban 600 millió forintot különítettek el a hulladékellátásra, arról azonban nem szól a határozat, hogy a hulladékellátó rendszert hol építsék ki. Eddig 222 millió forintot biztosított az ÁPV Rt. a fenti keretösszegből; az ÁPV Rt. igazgatóságának múlt héten született újabb döntése alapján a Diósgyőri Acélművek megkapja a további 378 millió forintot. A diósgyőri kohászat menedzsmentjének sikerült megtakarításokat elérnie a reorganizációra szánt keretösszegből, amelyet az ÁPV Rt. legutóbbi döntése alapján felhasználhat a társaság.

Szakmai körökben már nem számít újdonságnak a hír, hogy megszüntették a Borsodferr Rt.-t, illetve a Diósgyőri Acélművek Kft.-vel egyesülve egy új részvénytársaságot alkotnak majd, Diósgyőri Acélművek Rt. néven. Az új társaság – csakúgy, mint két jogelődje – 100 százalékban az állami vagyonkezelő holding tulajdonában lesz, azonban a hitelezőkkel történő egyeztetés során változhat a cég tulajdonosi struktúrája.

A térségben további vizsgálatot igényel az Ózdi Acélművek Kft. gazdálkodási helyzete, és a privatizációs stratégia is kidolgozásra vár még. Erre vonatkozóan az ügyvezetés három héten belül előterjesztést készít. A mostani elképzelések szerint a stabilizációra felhasználják a rúd- és dróthengermű számára elkülönített egymilliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik