Gazdaság

MHB-PRIVATIZÁCIÓ – Aktív kúra

A várhatóan szeptemberben meghirdetendő privatizációs tenderre jelentkezők elégedetten nyugtázhatják, hogy a Magyar Hitel Bank (MHB) az elmúlt fél évben tovább javította legfontosabb mutatóit.

Az MHB az év első felében az előirányzottat is meghaladó mértékben növelte üzleti aktivitását – tudtuk meg Járai Zsigmond vezérigazgatótól. Az éven belüli forintkihelyezések második negyedévi átlagban több mint 5 milliárd forinttal bővültek, miközben változatlanul magas maradt a devizahitelek állománya. A különböző vállalkozások, cégek, projektek finanszírozása kapcsán kihelyezett hitelek összértéke az első félév végére elérte a 85,6 milliárd forintot.

A hitelportfólió minősége tovább javult: a problémamentes követelések aránya az előző év végi 63-ról 72,2 százalékra növekedett, miközben a rossz minősítésű követelések aránya nem változott. Mivel a bank adózott eredménye június végén megközelítette a 2,7 milliárd forintot, reálisnak tekinthető az év egészére betervezett 4 milliárd forint elérése. Még akkor is, ha a minden bizonnyal tovább csökkenő kamatok hatására a második félévi eredmény valamivel szerényebb lehet. A pénz “árának” mérséklődése ugyanakkor nem teszi sürgetővé az előző hat hónap diszkontkincstárjegy-aukcióinak átlagával kamatozó, közel 70 milliárd forintos konszolidációs kötvényállomány megnyirbálását a bank által erre az évre előirányzott 15 milliárd forintos értékben.

A cég tervezettet meghaladó eredményeinek az a jelentősége, hogy ezeknek köszönhetően a hőn áhított tőkeemelés is reálissá válik. Kérdés, mikor kerülhet erre sor. Az MHB magánkézbe adását célzó tendert ugyanis az ÁPV Rt. a korábbi ígéretekkel szemben mégsem e hónapban, hanem legkorábban is csak szeptemberben írja ki. A csúszás oka abban (is) keresendő, hogy a kormány még nem adta áldását a bank privatizációs stratégiájára.

Mindenesetre a szóba jöhető kérők nem hivatalos listája egyre gyarapszik. Járai Zsigmond ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: tudomása szerint a hírekben szereplő bankok (ezek szerint az osztrák Bank Austria és a Creditanstalt mellett a holland ABN Amro Bank) már vételi szándéknyilatkozatot tettek az ÁPV Rt.-nél. Ugyanakkor a vezérigazgató elismerte, hogy változatlanul tárgyalásban állnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal mint lehetséges befektetővel.

A privatizációs előkészületek azonban nem gátolják a bankot abban, hogy a maga elé kitűzött célokat – jelesül egy biztosító alapítását vagy megvásárlását, illetve a Népbank elindítását – elérje. Ezek közül az alapvetően lakossági szolgáltatásokat nyújtó pénzintézet 1997 első félévi megnyitása tűnik közelibbnek, mintegy harminc fiókkal.

E két projekt 6-7 milliárd forintosra becsült költségére egyébként az a 20 milliárd forint nyújthat fedezetet, amelyet az MHB erre szakosodott cége, a Risk Kft. az elmúlt másfél évben a rossz követelésekből visszaszerzett. Ez utóbbinak már most is kevesebb tartozás van a tarsolyában, mint amennyire (5,6 milliárd forint) az állam garanciát vállalt. Az összes még meglévő eszközöket a bank egy csomagban kívánja értékesíteni – az ez ügyben szeptember elején lezáruló tenderfelhívásra eddig csaknem tíz cég jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik