Gazdaság

Így adódott

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS HIÁNYA július végén a privatizációs és az egyszeri bevételek nélkül 102 milliárd forintot tett ki (lásd grafikonunkat). Ez az egész évre tervezett hiány 43,9 százaléka (1995. júliusában ugyanez az arány 67 százalék volt). A Pénzügyminisztérium (PM) a központi költségvetés helyzetét összességében az év hetedik hónapjának végén is kiegyensúlyozottnak, ugyanakkor több ponton egyre sérülékenyebbnek értékelte, lévén, hogy a kiadási oldal néhány előirányzatánál a már korábban is jelzett kritikus pontok változatlanul megmaradtak. A két társadalombiztosítási alap együttes hiánya például az egész évre tervezett 17,8 milliárd forinttal szemben július végén már elérte a 41,5 milliárd forintot.

MÉGIS KEVESEBB TB-HOZZÁJÁRULÁST fizetnének a munkáltatók 1997-ben – ezt tartalmazza a kormány csütörtöki ülése elé kerülő pénzügyminisztériumi előterjesztés. A mérték 2,5 százalékpontos, 40 százalékra való csökkentésével párhuzamosan azonban valamennyi, munkavégzési kötelezettséggel, személyes közreműködéssel járó jogviszonyból származó jövedelem után járulékot kellene fizetni.

MÉRSÉKLŐDHET AZ ÁTLAGOS ADÓTEHER IS 1997-ben, méghozzá 1,5 százalékponttal, amennyiben a kormány csütörtökre tervezett döntése után a Parlament is áldását adja a PM-nek az adósávok valorizálását célzó javaslatára. Az szja legfelső, 44 százalékos kulcsa csak a 1,5 millió forintnál többet keresőket érintené majd. Nem változott a társaságiadó-törvény módosításának már májusban elkészített tervezete: továbbra is 18 százalékos általános kulcs érvényesülne, emellett megszűnne a kiegészítő adó, osztalékadót pedig csak a külföldre vitt osztalék után kellene fizetni.

MÁJUS ÓTA CSÖKKEN AZ EXPORT, noha az első félév összmérlege még így is a kivitel 5,6 százalékos gyarapodását mutatja az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az év első negyedének 11,9 százalékos növekedése után áprilistól hónapról hónapra romlott az exportteljesítmény. Értelemszerűen a folyó fizetési mérleg javulása is megtorpant: az MNB gyorsmérlege szerint az áprilisi 78, illetve a májusi 10 millió dolláros többlet után júniusban már 110 millió dollárnyi hiány keletkezett.

TÖBB BELFÖLDI HITEL FOGYOTT májusban. A konszolidációk, az államadóssági kötvények és az évközi követelés-eladások hatásától megtisztított, korrigált belföldi hitelállomány 38,2 milliárd forintos növekedését fele-fele arányban a kormányzat nettó és a vállalkozások hiteleinek bővülése okozta. Az államháztartás jegybanki nettó tartozásállománya 21,7 milliárd forinttal nőtt. A lakossági hitelek állománya nem változott, az önkormányzatoké viszont csökkent. A belföldi korrigált hitelállomány első öthavi növekménye 188,6 milliárd forintot tett ki.

ISMÉT DRÁGULT AZ ÜZEMANYAG. Ez azonban vélhetően nem zavarta az elmúlt heti Forma 1-es Magyar Nagydíj résztvevőit, akik jelentős mennyiséget fogyasztottak a motorhajtó nedűből. Bár a verseny végleges pénzügyi mérlege csak később vonható meg, az előzetes adatok szerint egymilliárd forintos bevétel származott a szponzoroktól és a nézőktől, ebből a jegyeladások 700 milliót hoztak. Az idén a tavalyit meghaladó összegű, 150 millió forintnyi állami juttatás segítette a verseny megrendezését, a pálya és környéke korszerűsítésére pedig újabb 270 milliót áldozott a központi költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik