Gazdaság

PORBÓL VAGY ÉS PORRÁ LESZEL

Düsseldorfban háromévenként rendezik meg az Interpack csomagolási szakkiállítást, amelyet a szakmabeliek méretei miatt – idén májusban 44 országból 2300 kiállító érkezett – “csomagolási világkiállításnak” is neveznek.

Az idei újdonságok közül néhány: a csomagolási jelölések készítésére számos lézeres eszközt fejlesztettek ki (Willett, Domino, Lumonics cégek), amelyek a csomagolóanyagok felszínébe “égetik” a jelzést. A jelölések információtartalma akár darabonként változtatható, a berendezések sebessége (2500 karakter/sec) nagyteljesítményű csomagológépsorokhoz is megfelelő.

Az úgynevezett tintasugaras jelölés a legkisebb – 1 mm alatti – betűmagasságtól az egészen nagy – 80 mm-es karakterek nyomtatásáig használható. Nemcsak betűk, számok, hanem ábrák, logók, vonalkódok felvitelére is alkalmas, elektronikus vezérlésük lehetővé teszi az adattartalom gyors változtatását, pl. sorszám, percnyi pontosságú valós idő feltüntetését. A kezdetben általában csak gyűjtőcsomagolásokhoz használt eljárás ma már különféle méretű fogyasztói csomagolások mozgás közbeni feliratozására is alkalmas.

A bibliai “porból vagy és porrá leszel” idézet juthatott a látogatók eszébe arról a német szakemberek által kifejlesztett, burgonyakeményítőből készült, biológiailag lebomló hálóanyagról, amelyet burgonyacsomagolásra alkalmaznak, és a csomagolóanyag körforgásának tökéletes jelképe lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik