Gazdaság

LENDÜLETBEN A LÍZING – Négykerék-meghajtás

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, lépést tartván az inflációval, tavaly összességében 28-30 százalékkal növelték bevételeiket. A teljes magyarországi lízingforgalmat – hasonló bővülést feltételezve – 85 milliárd forintra becsülik. A húzóágazat 1995-ben is a gépjárműlízing volt.

A tisztulás és a koncentrálódás esztendeje lesz 1995. – annak idején ezt jósolták a Lízingszövetség vezetői, s várakozásaik Vattay Antal elnök szerint be is igazolódtak. Érdekes módon ezt a trendet erősítette az egyik legnagyobb piaci szereplő, a WVM bukása is, amelynek nyomán – mivel a példa még óvatosabb üzletpolitikára ösztönzi a cégeket – a szakma ma biztonságosabb, mint korábban.

A lízing továbbra is fejlődőképes ágazat. Ezt a múlt év is igazolta: az 1994-es 37-39 milliárd után 48-51 milliárd forintra rúgott a szövetséghez tartozó 21 vállalkozás lízingteljesítménye, ráadásul úgy, hogy a létszám gyakorlatilag nem változott (ellentétben a megelőző évvel, amikor a tagok száma csaknem megkétszereződött). Ehhez hasonló mértékű növekedést még a pénzügyi szolgáltató szektoron belül is jobbára csak a vegyes bankok tudtak felmutatni.

A teljesítmény akkor is látványos, ha figyelembe vesszük: dollárban vagy márkában számolva e kör – amelynél a lízingbe adott eszközök kilenc tizede importból származik – csupán szintentartással dicsekedhetne. Kevésbé ad okot az elégedettségre a lízinggel finanszírozott beruházások összetétele (lásd grafikonunkat), amelyen belül – a korábbi ötven százalék körüli arány után – közel háromnegyedes részt tettek ki a gépjárművek. Ezt a szövetségnél is túl magasnak tartják, még akkor is, ha ezen belül a haszongépjárművek aránya 1994-hez képest majdnem duplájára nőtt. A túlzott “járműfüggőség” az ez évi növekedés esélyeit is erősen ronthatja, hiszen a gépjármű-értékesítés eddig messze alulmúlta a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltat, ráadásul a nagy autógyártók saját finanszírozó cégeinek megjelenésével a piacot egyre öldöklőbb árverseny jellemzi.

Az ingatlanlízing – a cégkimutatások szerint – drámaian visszaesett, hasonlóan az elektronikai és irodatechnikai eszközök lízingjéhez (utóbbiak esetében a piac telítődött, a két-három év múlva várható cserék nyomán azonban az ismételt fellendülés előre megjósolható). A géplízingnél minimális növekedés mutatkozott, ám az így elért 17 százalékos részesedés még mindig alacsony – számottevő emelkedés itt csak a nemzetgazdasági beruházások nekilendülésétől várható. A lízingfinanszírozás a gépberuházásokon belül becslések szerint még így is meghaladta a húsz százalékot, míg a teljes hazai invesztíción belül nagyjából egytizedes súlyt képviselhet.

Az öt éve alakult szövetség – amely a múlt héten immár negyedik alkalommal jelentette meg a tagjainak tevékenységét bemutató évkönyvet – továbbra is lobbyszervezetként határozza meg magát, s igyekszik a szakmát érintő jogszabályok alakításába is beleszólni. Ez ügyben a leggyümölcsözőbb párbeszédet a belügyi tárcával sikerült kialakítaniuk, míg a Pénzügyminisztériumnál – bár a kapcsolat megvan – eddig nem sok eredményt tudtak elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik