Gazdaság

INTERNET-PIAC MATÁV-NÉZETBEN – Az adatok hálójában

Véget ért az a korszak, amikor idehaza szinte minden Internet-előfizetőre jutott egy szolgáltató. Immár nem csak diákok, tanárok, kutatók használják a nemzetközi számítógépes hálózatot, mert ennek árát PHARE-támogatásból a költségvetés állja, így nem kell érte fizetniük. Megszaporodtak azok az előfizetők is, akik üzleti célokra veszik igénybe az Internetet. A Matáv Rt. március óta működteti Internet-szolgáltatását.

A Matáv szolgáltatásmenedzsere, Geréb János elmondta: ma Magyarországon mintegy 40 ezer főre tehető az aktív Internet-felhasználók száma, az egyetemi-akadémiai szférából hozzávetőlegesen 30 ezren használják ingyenesen a hálózatot, s 10 ezer előfizetőn osztozik a profi Internet-szolgáltatók tucatnyi tagból álló köre. A növekedési ütemet meghatározni ma még nagyon nehéz – véli a szolgáltatásmenedzser. A fejlődés kezdeti szakaszában, napjainkban a fejlődés exponenciális, később egyenletesebb növekedés várható. Geréb János szerint a fejlett világban gyakorlatilag mindenki Internet-felhasználó: a kisgyerektől az aggastyánig, a háziasszonytól az atomtudósig. Elérhető rajta a tudományos, a művészeti élet számos híre, használják kereskedelmi-, szociális- és információszolgáltatásra is. Itthon még nem ilyen széles a felhasználói kör. Az induló tábor a felsőoktatási, akadémiai, közgyűjteményi szférából kerül ki. Ehhez csatlakozik az általános- és a középiskolai diákság, s az otthonukban már számítógépet birtoklók szélesedő köre. Már most megfigyelhető a nyugatihoz hasonló bővülés.

Szakember számára vizsgálható, azaz visszakövetkeztethető az egyes útvonalak forgalmi viszonyaiból, hogy általában milyen témákat keresnek ki maguknak leggyakrabban a magyar előfizetők ebben az óriási adatbirodalomban. Egy világméretű statisztika elkészítéséhez széles körű nemzetközi összefogásra lenne szükség. Általános tapasztalat, hogy aki először szabadul rá az Internetre, az eleinte a nagyon különleges témákat próbálja megkeresni a szextől a söröskupak-gyűjtésig, de később valódi érdeklődési körének megfelelő témákat fog keresni, és így viszonylag kiegyenlített terheléssel lehet számolni.

Az Internet azért indult az utóbbi időben ilyen gyors fejlődésnek, mert megszülettek azok az eszközök, amelyek lehetővé tették a hálózat egyszerű, mindenki által elérhető használatát. Ez pedig maga után vonta, hogy a széles fogyasztóközönség megjelent az Interneten is. Ez pedig üzlet. A Matávnak hasznot generál, mert pénzt kér érte. A tartalomszolgáltatónak hasznot generál, mert a tartalomért pénzt kérhet, mégpedig a hálózaton keresztül. (A tartalomhoz például csak pénzért vásárolt jelszóval lehet hozzáférni.) A felhasználónak is hasznot jelent, mert az idő és az információ pénz. Az idő, amelyet azzal nyer, hogy hamarabb talál rá arra az információra, amelyet egyébként talán meg sem szerezhetett volna magának.

Az internetes szolgáltatás elindítása és fenntartása rendkívüli mértékben függ a szolgáltatás milyenségétől. Egy nagy, profi, teljes körű Internet-szolgáltató cég számára nagyságrendekkel kerül többe az indulás és a használat is, mint például egy tartalomszolgáltatónak, aki ha például a Matáv szerverén helyezi el az alapoldalát, havi 15-30 ezer forinttal már elindulhat.

Bárki lehet Internet-szolgáltató, aki a Hírközlési Főfelügyeletnél bejelenti igényét. A Matáv megjelenése nagy riadalmat keltett a kisebb Internet-szolgáltatók között. Geréb János szerint azonban ez a hisztériahullám a Versenyhivatalnál való tiltakozási kísérletek után csillapodott. A vádaskodók sérelmezték, hogy a Matáv drasztikusan csökkentette árait. A Matávnál viszont úgy gondolják, hogy áraik (amelyek még így is magasabbak, mint a nyugatiak) teszik most már igazán tömegesen elérhetővé az Internetet. Nem kalkuláltak rosszul, amit jelez, hogy a konkurencia is képes volt az árak csökkentésére, néha még a Matávénál is alacsonyabb szintig. A leghevesebb viták az úgynevezett kék szám körül zajlottak. Ez az a szolgáltatás, amelynek megvásárlója átvállalja a hívó ügyféltől a hívás távolsági részét. A Matáv a kísérleti szolgáltatás zárultával olyan például Internet-telefonszámon teszi lehetővé országosan a helyi, vagy egységes díjért a szolgáltatás elérését, amely számot más szolgáltató is megkaphat olyan áron, hogy az feleslegessé teszi számára az úgynevezett helyi behívó egységek letelepítését. Így ő is versenyképes árakat tud kialakítani. Az Internet-szolgáltatók tehát átértékelték a helyzetet és felismerték azokat a lehetőségeket, amelyek a Matáv mellett is teret engednek nekik az Internet-szolgáltatás piacán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik