Gazdaság

RICHTER GEDEON – Csak előre

A tőzsdehossz egyik éllovasa a Richter csupa jó hírrel lepte meg részvényeseit a negyedéves gyorsjelentésében is. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a mostani nyereség nem is tartalmaz rendkívüli bevételt – nem úgy mint a tavalyi, amikor a Dorogi égetőműben lévő részesedés eladása ebben az időszakban 485 millió forinttal emelte meg az eredményt – igen biztató a kép.

A Richter sok tőzsdei társához hasonlóan nagyobb arányban tudta növelni eladásait külföldön, mint itthon. Az exporton belül elsősorban az egyéb (azaz a FÁK-országokon, illetve más kelet-európai országokon kívüli) térség érdemel dicséretet. Innen forintban számolva 80 százalékkal több bevétel származott, mint 1995 első negyedévében. A FÁK és a kelet-európai piac bővülése is 35 százalék feletti volt.

A jó évkezdet miatt egyáltalán nem irreális a szakértők által előre jelzett 10 milliárdos éves nyereség, még ha figyelembe vesszük azt is: a royalty és egyéb szellemi bevételek java részét az első félévben realizálja a társaság, és azt, hogy az év második felében a bér és egyéb költségek emelkedésével is kalkulálni kell. (A Richter idén is 100 százalékos adókedvezményt élvez, és kedvező számára az Alkotmánybíróság minapi döntése, mely szerint az adómentes cégeknek a kiegészítő adót sem kell megfizetni.)

Sőt, ha a rendkívüli tételeket is hozzávesszük, akár még jóval 10 milliárd felett is alakulhat a nyereség. A májusi közgyűlésén ugyanis mintegy 512 ezer elsőbbségi részvény átalakításáról döntöttek. Ebből a Richternek valamivel több, mintegy egymilliárd forint bevétele származik, hiszen részvényenként kétezer forintot kap cseredíjként. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Richter tulajdonában van 248 ezer, a dolgozóktól korábban visszavásárolt részvény. Ezeket 1800 forintért szerezte meg. Ha ehhez hozzáadjuk a kétezer forintos cseredíjat, és ezt vonjuk ki a mostani 6 ezer forint körüli árfolyamból, akkor kiderül: darabonként 2200, azaz összesen majd 550 millió forint árfolyamnyeresége származhat az akcióból a cégnek. Így a két tétel együttesen 1,5 milliárd forintos rendkívüli bevételt jelent.

A részvény árfolyama az év eddig eltelt részében szédületes ütemben emelkedett. Míg a tavalyi év végén még 2600 forintos áron forogtak a papírok, addig most a kurzus 6 ezer forint felett van. A jövőt tekintve az idei várható eredmények hatására még további árfolyam-erősödés is könnyen elképzelhető. Átmeneti hullámvölgyet csak az elsőbbségi papírok piacra zúdulása okozhat. Az 500 ezer részvény árfolyamértéken számolva 3 milliárd forint, és ez még a mostani igen likvid piacot feltételezve is majd egy teljes hónapi forgalommal egyezik meg. Így elképzelhető: ezek megjelenése lenyomja majd az árat, de ha az eredmények a következő időszakban is az első negyedéveshez hasonlóan alakulnak, a hatás semmi esetre sem lehet tartós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik