Gazdaság

KÖZPONTI NYOMOZÓHIVATAL – Ad acta

Az Országgyűlés a nyáron már biztosan nem foglalkozik a különleges nyomozószervezet felállításáról szóló törvényjavaslattal, ugyanis a miniszterelnök a kisebbik koalíciós párt ellenállása miatt elállt tervétől. Ehelyett Horn Gyula várhatóan saját hatáskörében kezdeményez majd döntéseket a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében, de ezekről is egyeztet a koalíciós partnerrel.

Kormányzati szervezetként, a Legfőbb Ügyészség alá sorolva működött volna a Horn Gyula miniszterelnök által hetek óta szorgalmazott központi nyomozóhivatal, amelynek feladata a jelentős gazdasági bűncselekmények felgöngyölítése lett volna. A miniszterelnök terveinek napvilágra kerülése óta kevés érdemi információ hangzott el arról, hogy a szuperhivatal hatáskörét és eljárási rendjét miként illesztették volna a büntető eljárásjog keretei közé. A különböző nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a kormány az alkotmány, az ügyészségekről, a büntető eljárásról és a bíróságokról szóló törvény módosítására készült. Az érintett jogszabályi kör módosításához kétharmados parlamenti többségre lett volna szükség – a szabaddemokrata frakció támogatása nélkül lehetetlen lett volna ilyen döntéseket hozni. Idetartozik, hogy a szocialista frakció jogász tagjainak körében is aggályos vélemények forogtak a jogszabály-módosításokról.

Kormánypárti parlamenti forrás szerint a miniszterelnök ezek után arra kéri fel a belügyminisztert, hogy késlekedés nélkül készítsen feladattervet a kiemelkedő értékre elkövetett gazdasági bűncselekmények felderítését segítő bűnüldözési lépésekről. Értesülésünk szerint a Miniszterelnöki Hivatal nem fogadná el a Belügyminisztériumtól, ha az a Kormányzati Ellenőrzési Iroda átszervezésével kívánná teljesíteni a feladatot. A miniszterelnök visszavonulását jelentő hétfői döntés után terjedt el az Országgyűlésben az a feltételezés, hogy a történtek után a nagyobbik kormánypárt megkísérel személyi változásokat kicsikarni a rendőrség országos szintű parancsnoki karában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik