Gazdaság

FOLYAMATOS KIBOCSÁTÁSÚ KÖTVÉNYEK – Ketten a kínálatból

A vállalati értékpapírok folyamatosan bővülő kínálatát néhány folyamatos kibocsátású kötvény is fűszerezi. A Lombard Libra tavaly szeptembertől jegyezhető egy kerek éven át, a Kamaraerdei Tüzép BT Kötvény viszont még az ötéves jegyzési időszak első heteiben jár.

Az 1992-től működő szegedi székhelyű Lombard Pénzügyi és Befektetési Rt. – ismertebb nevén a Lombard Lízing Rt. – zárt körben 1993 júliusában bocsátott ki először kötvényt, az első nyilvános kibocsátás pedig a következő év áprilisában történt. A tavaly ősszel piacra dobott Lombard Libra a társaság első folyamatos kibocsátású papírja.

A hároméves futamidejű kötvény kamatozását sajátos módon határozza meg a kibocsátó. Az első év kamatát belátása szerint, havi rendszerességgel állapítja meg (ez jelenleg kimagaslóan magas: 32 százalék). A második és a harmadik évben viszont a három, illetve a hat hónapos diszkont kincstárjegyek aukcióin kialakuló forgalommal súlyozott átlaghozam 1,16-szorosa lesz a kamat. Ezt az értéket négy, nem egészen kétéves “aukciós időszak” eredményei alapján 1998 augusztusa és 1999 júniusa között négy alkalommal állapítják meg.

Érdekes – és nem éppen a papír iránti bizalmat növelő – kitétele a kibocsátási tájékoztatónak, hogy “amennyiben az aukció feltételeiben lényeges változás áll be, úgy a társaság fenntartja a jogot a kamat-megállapítás feltételeinek megváltoztatására”. Hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, azt nem tartalmazza az apró betűs szövegrész, csupán annyit közöl sokatmondóan, hogy “a változások csak a változás bejelentésének időpontját követő időszakban lépnek érvénybe”. Akkor viszont valamennyi addig kibocsátott kötvényt érintik, melyekre azonban ez esetben a társaság harminc napig érvényes visszavásárlási ajánlatot tesz az addig felhalmozott kamattal megnövelt névérték árfolyamon.

A kötvény idén szeptember 21-ig jegyezhető a Lombard Lízing irodáiban. A kibocsátó valamennyi jegyzési igénynek eleget tesz, és a fenti időpont előtt nem zárhatja le a jegyzést. A kamatot és a tőkét a futamidő végén fizeti ki.

A kibocsátásból befolyt összeg a tájékoztató tanúsága szerint “a társaság lízingtevékenységének bővítésére és forrásainak diverzifikálására” szolgál.

Mindehhez annyit kell még hozzátenni, hogy a kibocsátási tájékoztató adatai alapján a Lombard Lízing gazdálkodása kiegyensúlyozottnak tekinthető, és bár a cég kötelezettségei – sok más lízingtársasághoz hasonlóan – messze meghaladják saját tőkéjét. Azokon belül a rövid és a hosszú lejáratú kötelezettségek egyensúlyban vannak, a források nagyobbik felét pedig nem a kötvénytartozások, hanem a bankhitelek biztosítják.

A Kamaraerdei Tüzép Kft. két és fél milliárd forint össznévértékű, BT jelű kötvénye is ezek sorába tartozik, mely bemutatóra szóló értékpapír, névértéke – mely azonos a kibocsátási árfolyammal – 10 000 forint.

Az egyes kötvények futamideje az elsődleges elidegenítés napján kezdődik. A forgalomban lévő kötvények össznévértéke nem haladhatja meg az ötszázmillió (illetve 1997-ben a hatszázmillió) forintot. Ez valamiféle biztonsági intézkedés nyilván a túlzott eladósodás ellen. Korlátozható az egy kibocsátási helyen egy napon eladható kötvények értéke is (ötmillió forint). Kibocsátási helyek a Kamaraerdei Tüzép boltjai és a forgalmazó irodái.

A kötvény egyéves futamidejű. A kötvény fix kamatozású, kamata évi 30 százalék, a kamatfizetés a tőketörlesztéssel egyidejűleg a futamidő végén történik. A kibocsátó fenntartja magának a jogot arra, hogy a már forgalomban lévő kötvények estében a pénzpiaci feltételek változására figyelemmel a kamat mértékét szükség szerint felülvizsgálja. A változtatás kizárólag az új kibocsátásokra vonatkozik, és a közzétételtől számított harmadik napon lép érvénybe.

A Baumag Holding Rt. többségi tulajdonában lévő Kamraerdei Tüzép Kft. a korábbiakban zártkörű, a Baumag Szövetkezet tagjai által lejegyzett kötvények segítségével finanszírozta meglehetősen tőkeigényes tevékenységét, az építőanyagok forgalmazását. (A korábban kibocsátott kötvények tőke és kamattörlesztései nagyrészt 1996-ban aktuálisak, de 1998 közepére utolsó részletük is esedékessé válik.) A zártkörű kibocsátásról a számviteli és az adójogszabályok megváltozása miatt kénytelen a cég áttérni a nyílt értékpapír-kibocsátásra.

Az akkor még megoldatlan kereskedelem-finanszírozás miatt 1993-ban több mint 33 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a cég, aminek folytán saját tőkéje még ma sem éri el a jegyzett tőke 81 millió forintos szintjét. Kötvénykibocsátásból eredő tartozásai viszont meghaladják a 360 millió forintot, ami komoly eladósodottságot jelent. Szoros cash-flow tervének végrehajtásával idáig minden kötelezettségének időben eleget tett ugyan a cég, de a makrogazdasági változásokra meglehetősen érzékeny építőiparban még adódhatnak előre nem kalkulált fejlemények. Ezek keresztülhúzhatják a társaság országos forgalmazási hálózat kialakításával kapcsolatos nagyívű elképzeléseit is. Így nem tűnik túlzottnak az egyéves futamidejű, Baumag Tüzép BT kötvény évi harmincszázalékos kamatozása. A tízezer forint névértékű papírból összesen két és fél milliárd forintnyi kerülhet forgalomba, egy adott pillanatban azonban legfeljebb ötszáz (illetve 1997-ben hatszáz) millió forintnyi lehet belőle a kötvényeseknél. Az új kibocsátások kamatát a kibocsátó három nap türelmi idővel megváltoztathatja. A papír 2001 júniusáig jegyezhető a Baumag-telepeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik