Gazdaság

SZERENCSEJÁTÉK-PIAC ‘95 – Állami befutó

Szolid, az előző éveket meghaladó növekedést produkált tavaly a magyar szerencsejáték-piac. Ugyan 1995-ben a rekordötös is gazdára talált, a legtöbbet mégis az állam nyerte: a közel 35 milliárd forintos forgalomból 5,5 folyt be a büdzsébe játékadóként.

Az ágazat összbevételének felét adó állami ötös és hatos lottó jó évet zárt 1995-ben – derül ki a Szerencsejáték Felügyelet jelentéséből. A szelvények száma ugyan a júniusi 25 százalékos áremelés utáni hetekben lecsökkent, az ötös 22 héten át tartó halmozódása azonban újra megnövelte a játékkedvet. A rekordnyeremény utáni hajsza végül 5,3 százalékkal több alapjáték eladásához vezetett, így 1994-hez képest közel negyedével nőtt a bevétel az ötös lottóból. Az állami hatos lottó a nagy nyeremény oldalvizén szépen gyarapodott tovább, és közel az ötöséhez hasonló forgalombővülést ért el. Az AustriaLottó viszont lefelé tart: a megjátszott tippek száma újra csökkent, de az árbevétel a forint-leértékelés miatt itt is nőtt.

A Szerencsejáték Rt. totóból származó bevétele az 1994-es mélypont után szintén nőtt, az összforgalom azonban nem érte el a 1992-93-as szintet, így a cégnek további erőfeszítésekre lesz szüksége a játék népszerűsítésére. A lóversenyfogadás rémregénye tavaly is folytatódott: az ÁPV Rt.-hez visszakerült lóversenycégeknél nem nyugodtak meg a kedélyek, és a lobbyk harca hamar vezetőváltáshoz vezetett. A háttérben dúló háborúk nyomán a lóversenyfogadások bevételei az előző évek igen alacsony szintjén stagnáltak. A tavalyi esztendő nagy nyertese a kaszinópiac volt: a forgalom 1994-hez képest 43 százalékkal nőtt. Különösen a dolláros kaszinók eredményei szépek: 58 százalékos játékbevétel-emelkedésük nyomán már közel a piac felét birtokolják.

A pénznyerő-automaták tételes adóztatása tavaly is beváltotta az állami reményeket, azonban az illegális piac még így is nagy – jól mutatja ezt az 1500 lefoglalt gép is. Ennél egyszerűbb kép festhető a sorsjegypiacról: az évek óta zuhanó forgalom újabb 28 százalékkal csökkent, ami a szerencsejáték-ágazat legrosszabb eredménye 1995-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik