Gazdaság

A NYILVÁNOSSÁGRA HOZÁS FELTÉTELEI

Az adózás rendjéről szóló törvény január elsejétől három esetben teszi kötelezővé adótitok nyilvánosságra hozását:

1.Magánszemélyek esetén 10, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó adóhiány jogerős megállapítása esetén kötelező a közzététel. Az adóhiányba a bírság és a késedelmi pótlék nem számít bele. E tekintetben csak az az adóhatósági határozat minősül jogerősnek, amit a bíróság felülvizsgált, vagy amelynek bírósági felülvizsgálatát az erre nyitva álló határidőn belül az adózó nem kérte. A törvény szerint ezen adózók adatait – név, lakóhely, telephely, a megállapított adóhiány és jogkövetkezménye – a negyedévet követő 30 napon belül nyilvánosságra hozza az adóhatóság.

2. Az adóhatóságnak folyamatosan közzé kell tennie azon személyek, cégek rendelkezésre álló azonosító adatait is, akik anélkül folytatnak adóköteles tevékenységet, hogy az adóhatósághoz bejelentkeztek volna. Ez esetben azon adózók adatait hozzák nyilvánosságra, akik bejelentkezési kötelezettségük teljesítésének határideje 1995. december 31-e után járt le. Az APEH mulasztási bírságot szab ki a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt, s ha a magánszemély, illetve cég ezen határozat elleni fellebbezése nem eredményes, akkor kerülnek nyilvánosságra azonosító adatai.

3.Az adóhatóságnak idén januártól folyamatosan nyilvánosságra kell hoznia a nyilvántartásából törölt adózók adószámát is. Ez azokat a cégeket, illetve egyéni vállalkozókat érinti, akik az adószám kiadását követő két hónapon belül a cégbejegyzés, illetve az egyéni vállalkozói igazolvány megszerzése érdekében szükséges eljárás megindítását a cégbíróság, illetve az önkormányzat jegyzője által kiállított okirattal nem igazolják. A nyilvántartásból való törlésről az adóhatóság az adózót, a cégbíróságot és az önkormányzat jegyzőjét is értesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik