Gazdaság

PICK SZEGED – Kimaradt a hosszból

A sikeres tavalyi év ellenére a külföldi befektetők elkerülték a korábban kedvenc papírjuknak számító Pick-részvényeket, s így a rekorderedmények ellenére az elmúlt negyedévben csupán szerény árfolyam-emelkedéssel örvendeztette meg a tulajdonosokat a részvények tőzsdei szereplése.

A látványos eredményekkel kecsegtető tavalyi esztendő ellenére az elmúlt fél évben háttérbe szorultak a Pick Szeged részvényei a piaci elemzők körében, mondván: a parkett többi szereplőjéhez képest ezek a papírok túlértékeltek; a befektetési tanácsok osztogatásakor más társaságok részvényei kerültek előtérbe. A P/E mutató bűvöletében élő mágusok joggal favorizálták például az Egist és a Richtert, mivel az ősszel hozzávetőleg ötös P/E-jű részvények csábítóbbnak tűntek az akkor 9-10-es Picknél. Tanácsaik jogosságát az eltelt időszak igazolta, ugyanis az idejében ébredő befektetők néhány hónap alatt lényegében megduplázhatták a pénzüket.

A Richter gigantikus forgalma ugyan a társaság iránti töretlen befektetői bizalmat tükrözi, az eladók sokasága viszont arra int, hogy véleményük szerint kimerültek a részvényekben rejlő növekedési lehetőségek. P/E mutatója 12 körül ingadozik, ami – fejlődő piac lévén – Magyarországon már drágának számít, így az utóbbi hetek tapasztalatai alapján könnyen az eladók kerülhetnek túlsúlyba. Az Egis tulajdonosainak zöme még bízik a további áremelkedésben, mivel a 6400 forintos határ átlépésével sem rohanták le brókereiket tömegesen eladási megbízásaikkal.

A gyógyszergyári sztárpapírok már-már határtalannak tűnő drágulása láttán viszont jelenleg meggondolandó ezen részvények tartása, illetve vásárlása. Természetesen nem azért, mintha kizárt lenne a további áremelkedés, hanem inkább azért, mivel nagyobb nyereséggel kecsegtethet valamelyik, az utóbbi időben háttérbe szorult részvény vásárlása. Az elmúlt hetekben erre a legjobb példát a Fotex kínálta, amelynek jegyzése két hét alatt 25 százalékkal emelkedett. A gyógyszergyári és egyéb papírokból tetemes árfolyamnyereséggel kiszálló külföldi befektetők nem fordítottak hátat a magyar részvényeknek, és a szigorú likviditási feltételeiknek megfelelő részvények után kutatva találtak rá a kiskereskedelmi holdingra. A Fotex röpke két hét alatt elérte a 12-es P/E-nek megfelelő árszintet, s a vásárlási kedv csillapodásával az árfolyam stabilizálódott.

Hasonló karrier várhat a Pick papírjaira, mivel az elmúlt év eredményei és a kedvező idei kilátások miatt hosszú szünet után ismét a szalámigyárra terelődhet a szabad pénzeszközeiknek helyet kereső külföldiek figyelme. A tavalyi 23,7 milliárd forintnyi konszolidált árbevétel és a mintegy 1,8 milliárd forintos adózott nyereség a tervek szerint az idén még kedvezőbben alakul, és az év végén a társaság már 28,5 milliárd forintnyi bevételre, illetve 2,2 milliárd forintos eredményre számít.

A gyarapodó belföldi állomány miatt a tervek készítésekor az élősertés árának stabilitásával számoltak, mivel az utóbbi időben nyereségessé vált tenyésztés következtében megnőtt az állattartási kedv. Az élő sertéshús kilója 1994-ben átlagosan 115 forint volt, tavaly viszont 165 forintig emelkedett. Az idei beszerzési tervekben átlagosan 180 forintos sertéshúsárral számoltak.

Bár a hazai életszínvonal csökkenése nem kedvezett a termékeik iránti keresletnek, a saját értékesítési hálózat bővítésével, újabb belföldi piacok szerzésével a kieső árbevételt javarészt kompenzálni tudták. Hagyományos és bejáratott német piacaikon az idén nem várható az értékesített mennyiség további növelése. Az export bővülésére elsősorban a kelet-európai országokban számítanak. A vámok enyhítésével könnyebben kerülhetnek ki termékeik Csehországba, illetve Szlovákiába. Lengyelországban a termékeik bekerültek a nagybolti hálózatokba, ami az értékesítés felfutását eredményezheti. A Szovjetunió utódállamaiban is erősödnek a Pick pozíciói, bár jelentős tételek eladásával nem számolnak. A háború befejezésével ismét megnyitották az értékesítési csatornákat a déli szomszédok felé is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik