Gazdaság

A BUDAPEST BANK ELMÚLT ÉVE – Tiszta udvar…

Történetének egyik legsikeresebb évét zárta a bank – jelentette ki Singlovics Béla, a Budapest Bank (BB) vezérigazgatója az immár többségi magántulajdonú pénzintézet 1995-ös előzetes eredményeit ismertetve.

A siker egyik fokmérője a bank jövedelemtermelő képességének számottevő javulása, amely az adózás előtti, valamint a mérleg szerinti eredmény növekedésében fejeződött ki. A BB tovább erősítette tőkehelyzetét, tőkemegfelelési mutatója a kötelezően előírt minimális 8 százalékos szintet jelentősen meghaladta, a tavaly februári 12 milliárd forintos állami tőketartalék-juttatásnak is köszönhetően 21 százalék lett. A vezetőség szerint az állami tőkeinjekciótól függetlenül a bank likviditását sikerült egész évben az előírt szint felett tartani, tartalékolási és likvid eszköztartási kötelezettségeinek folyamatosan eleget tenni.

A BB hitelezési tevékenységét vállalkozói körben az óvatos visszafogottság és a szelektivitás, a biztonságosabb megtérülésre és a kevésbé kockázatos, jobb minőségű kihelyezésekre való törekvés jellemezte. Ez a vállalkozói rövid lejáratú hitelezésben 15, a vállalkozói elszámolási betéteknél pedig 14 százalékos piaci részesedést eredményezett.

A bank megtisztította portfólióját, 1995-ben – az előző évek szigorú tartalékolási politikájának eredményeként – mintegy 16,1 milliárd forintnyi rossz hiteltől, elsősorban a behajthatatlannak minősülő követelésektől szabadult meg. Ezáltal csökkent a BB eszközállományának kockázata, javult a portfólió összetételének minősége, s lassult a céltartalékképzés üteme.

Az idei tervek elsősorban az üzleti aktivitás növeléséről szólnak, amely a remények szerint a mérlegfőösszeg átlagosan 15 százalékos növekedésében tükröződhet.

A bank vezetőinek egyelőre nincsenek kialakult elképzelései a tőzsdei bevezetésről. A bank százszázalékos tulajdonában lévő Polgári Bank további sorsa sem tisztázott még: Singlovics Béla szerint még nem vizsgálták meg a leánypénzintézet helyzetét. Miközben elismerte, hogy “vannak bizonyos párhuzamosságok a két bank között”, nem tartotta valószínűnek, hogy drámai változásokra sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik