Gazdaság

INNOVÁCIÓS ÜNNEPRONTÓ GONDOLATOK – Se pénz, se program

A győri Rába Rt. új típusú traktorfutóműve nyerte az idei innovációs nagydíjat. A Magyar Innovációs Alapítványhoz ezúttal 54 pályázat érkezett, közülük a múlt héten hét részesült különdíjban.

A négy esztendeje alapított nagydíj célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az innováció kézzelfogható gazdasági előnyeire. A díjat ugyanis annak ítélik oda, aki a pályázati kiírását megelőző évben a legnagyobb jelentőségű és haszonnal járó műszaki fejlesztést hajtotta végre. Ezúttal a sikeres innovátorok közé került a Taurus Emergé Gumiipari Kft., a Mol Rt., a Budapesti Műszaki Egyetem, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., a Cyclolab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Laboratórium, a Kemikál Építőanyagipari Rt. és a martonvásári Agrogén Mezőgazdasági Kutató-fejlesztő és Tanácsadó Kft.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke úgy véli, az utóbbi időben a műszaki fejlesztés erősen visszaszorult Magyarországon. Ennek okát elsősorban a restriktív gazdaságpolitikában látja. Szerinte nemcsak az a baj, hogy a vállalatok e célra fordítható pénze megcsappant, hanem az is, hogy 1990 óta ötödére zsugorodott a központi műszaki fejlesztési alap. Az idén ez az alap 2,5 milliárd forintos támogatást jelent, amelyet az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság 600-700 millió forinttal tud “megfejelni”. Más szakértők szerint nem az összeg alacsony, hanem a nemzeti kutatás-fejlesztési keretprogram hiányzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik