Gazdaság

AGRÁRTÁMOGATÁS, APRÓPÉNZRE VÁLTVA

Az idei mezőgazdasági keretet négy költségvetési fejezetre osztották szét, amelyet a 177/1995-ös kormányrendelet rögzített. A 32,3 milliárd forintos exporttámogatási keretet is magában foglaló agrárpiaci fejezet 37,3 milliárd forinttal gazdálkodhat.

Az agrártermelés-támogatási fejezet 16,5 milliárd forinttal rendelkezik. Kamattámogatásra, agrárfinanszírozásra 6,5, a kedvezőtlen adottságú földön gazdálkodók megsegítésére, földalapú támogatásra 8 milliárdot különített el a költségvetés. Az állattenyésztés támogatására és a szaktanácsadásra 300-300, a biológiai alapok védelmére 400 milliót, a mezőgazdasági biztosításra egymilliárd forintot adnak. Összesen 7 milliárd a reorganizációs, 1,5 a meliorációs és 1,2 milliárd forintos az erdő- és erdőkár-elhárítási támogatási keret.

Külön FM-rendeletként jelent meg a 16,6 milliárd forintos harmadik fejezet a beruházások támogatásáról. A mezőgazdasági beruházásokat 12,1 milliárd, a térségfejlesztést kétmilliárd, az integrációt 1,5 milliárd, a szövetkezeti üzletrészek visszavásárlását pedig egymilliárd forintos keret segíti. A negyedik fejezetbe a korábban a költségvetéstől elkülönített, nagyrészt saját befizetésekből gazdálkodó, önfinanszírozó agráralapok tartoznak. A termőföld védelmére az idén 400, az állattenyésztésre 600, a hal- és vadgazdálkodásra 100-100 millió jut, míg az erdészeti közcélú kiadásokra 2,3 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe a gazdálkodók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik