Gazdaság

KÉTEZER FELETT A BUX – Tőzsdei bikaviadal

Kitartóan emelkedik a Budapesti Értéktőzsde vezető papírjainak az ára. A tőzsdeindex kedden átlépte a lélektaninak számító kétezer pontos határt. A piaci szereplők egy része már a hossz megtorpanását várja, ami azonban véleményük szerint nem jelenti az árak esését.

Egy nap híján éppen két évvel ezelőtt lépte át először – és eddig utoljára – a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe a kétezer pontot. Akkor csupán négy napig volt képes a külföldiek vásárlási kedve a mutató értékét e határ fölött tartani. Két szűkös esztendő elteltével most ismét szívet melengető, s már hetekig elhúzódó hossz lepte meg a fáradt nagyérdeműt.

A szelektív külföldi érdeklődés következtében az elmúlt heti eseményeket is ugyanannak a 6-8 részvénynek az áremelkedése határozta meg a parketten. A gyógyszergyári és műanyagipari cégek mellett a Mol, az OTP és a Danubius tulajdonosainak szereztek felejthetetlen pillanatokat az elmúlt napok. A Richter keddi átlagára alig marad el a négyezer forintos álomhatártól. Az Egis jegyzése megközelítette a 4300 forintot. A Mol-részvények is már csak 1700 forint környékén szerezhetők be. Jóval a kibocsátási ár fölött cseréltek gazdát az OTP részvényei. Alig egyhetes tőzsdei szereplése során az Eravisnak – minden korábbi várakozást felülmúlva – mintegy 50 százalékkal emelkedett az árfolyama, s hétezer forintért adják-veszik a papírokat. A Danubius iránt érdeklődő befektetők megcsappanása az áremelkedés lelassulását okozta.

Piaci elemzők értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy az elmúlt évek slágerpapírjának számító Picket eddig elkerülte a hossz szele, sőt a hatezer forintos küszöböt sem sikerült tartósan átlépnie. A másfél évvel ezelőtt 6200 forintos árfolyamon végrehajtott alaptőke-emelés során még 2,4 milliárd forintnyi működőtőkét sikerült bevonnia a társaságnak. Azóta a nyeresége évről évre látványosan javult, piaci pozíciói erősödtek, és az idei évet is kedvező kilátásokkal kezdhette el. A lendületes áremelkedésnek egyes vélemények szerint az vethet gátat, hogy a korábban részvényt vásárló befektetőknek az utóbbi időszakok forint-leértékelései tetemes veszteséget okoztak, és a némiképp csalódott határon túli tulajdonosok a legkisebb áremelkedés láttán máris eladóként lépnek fel. A Fotex ára névérték körül stabilizálódott, s nem is várható a közeljövőben, hogy árfolyama a legnagyobb tulajdonos vásárlása nélkül emelkedni kezdjen.

Elemzők értékelése szerint a vezető részvények nem nevezhetők túlértékeltnek, és amennyiben a hossz a közeljövőben kifullad, a rákövetkező napok lényegében áresés nélkül, a stabilizáció jegyében telnek el. Ennek ellenére nem kizárt az árak további tartós emelkedése, de a későbbiekben ez valószínűleg már korrekciós áreséshez vezet. A többi részvény tulajdonosai számára a következő napok sem tartogatnak sajnos különösebb meglepetést, így minden valószínűség szerint csekély forgalom közepette, változatlan árakon cserélnek gazdát majd ezek a papírok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik