Gazdaság

ELTÖRÖLT TURISTAKERETEK – Szabad a valutavásár

admin
admin

1996. 01. 03. 00:00

A kormány karácsony előtti ülésének legfontosabb terméke, hogy eltörölte az addigi évi 800 dolláros lakossági valutakeretet.

Január elsejétől utazásonként 1250 SDR-nek megfelelő valuta vásárolható forintért a pénzváltó helyeken. Igazolás nélkül 50 ezer forintig, igazolással efelett korlátlanul kivihető külföldi pénznem, emellett 200 ezer forintot is ki-be lehet hozni. A 161/1995. (XII. 26.) Kormányrendelet utazásonként 1250 SDR-ben (1 SDR mintegy 1,50 dollár, az SDR-ről lásd külön írásunkat) határozta meg a forintért megvásárolható valuta mennyiségét, s egyben eltörölte a valutalap használatát.

A január elsejétől hatályos devizatörvény még az éves turistakeret és a valutalap fennmaradásával számolt. A kormány rendeletében szereplő “utazásonként” meghatározás következtében azonban a turistautazásokra megvásárolható valuta keretkötöttsége gyakorlatilag megszűnt, s emiatt a valutalap feleslegessé vált. A kormány tehát némileg előrehozta azt a liberalizációt, amelyet később amúgy is megtett volna – hangsúlyozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye.

A kormányrendeletben 50 ezer forint értékben meghatározott konvertibilis valután kívül, kiviteli igazolás mellett, minden turista korlátlan mennyiségű valutát vihet ki a devizaszámlájáról, valamint – ugyancsak kiviteli igazolással – kiviheti a forintért megvásárolt valutát is. A kiviteli igazolások érvényessége továbbra is 90 nap, tehát előfordulhat olyan eset, amikor a határon átlépő természetes személynél több érvényes kiviteli igazolás lesz. Mindenesetre az MNB illetékesei azt tanácsolják, hogy a kiutazók forintszámlájukra vagy devizaszámlájukra kibocsátott kártyát használjanak – ha ilyennel rendelkeznek -, ha pedig nem, akkor is inkább utazási csekket kérjenek a pénzintézetektől. Több országban – meghatározott összeg felett – a természetes személyeknél lévő valutát be kell jelenteni, mert egyébként a visszavitelnél probléma keletkezhet. Ilyen gond sem a kártyákkal, sem az utazási csekkekkel nem fordulhat elő.

A devizatörvény rendelkezései kimondják, hogy a forintért turistacélból megvásárolt valuta devizaszámlára tehető. Ez természetesen az utazásonkénti 1250 SDR-rel egyenértékű konvertibilis fizetőeszközre is érvényes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.