Gazdaság

Tavaszi tekercs

LEZÁRULT A HÁGAI NEMZETKÖZI BÍRÁK TEREPSZEMLÉJE: a testület tagjai szlovákiai látogatásuk után a Szigetközben és a Dunakanyarban tanulmányozták a szlovákok által megépített, illetve a magyar fél által korábban tervezett erőművi létesítmények ökológiai környezetét és természeti hatásait. A látogatásról mind a hágai bírák, mind a magyar fél elégedetten nyilatkozott. Szénási György, a hágai magyar delegáció vezetője szerint a látottak meggyőzően támasztották alá a magyar érvelést.

EGY SZÁZALÉKKAL NŐTT A GDP tavaly az előző évhez viszonyítva, összehasonlító áron számolva. A KSH jelentése szerint 1996-ban az év eleji stagnálás után a második félévben javult a nemzetgazdaság teljesítménye. Az előző év azonos időszakához képest 1996 első félévében a GDP nem változott, a harmadik negyedévben viszont 1, a negyedikben pedig már 3 százalékos növekedést regisztrált a statisztikai hivatal.

NYAKUKON AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI TÖRVÉNY. Az Országgyűlés által korábban elfogadott, a parlamenti képviselőkre vonatkozó jogszabály április 4-én lépett hatályba. Az érintett képviselők számára 30 nap áll rendelkezésre, hogy eldöntsék: parlamenti mandátumukat vagy azzal összeférhetetlen gazdasági tisztségüket kívánják-e megtartani. A törvény legalább negyven képviselőt érinthet, akik főként állami, illetve önkormányzati tulajdonú cégeknél szereztek vezető gazdasági beosztást 1994-es parlamenti mandátumuk megszerzése után.

52 130 FORINT VOLT A BRUTTÓ ÁTLAGBÉR februárban, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében – szól a KSH legfrissebb jelentése -, ez 22,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában számítottat. A január-februári nettó átlagkereset a megfigyelt körben 35 300 forintnak felelt meg, ami 25,9 százalékos emelkedést jelent. A fogyasztói árindex ugyanezen időszak alatti 18,9 százalékos emelkedését figyelembe véve a reálkereset a versenyszférában 5,9 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év első két hónapjában. Összehasonlításképpen: a versenyszférában tavaly csupán 17,4 százalékkal nőttek a nettó átlagbérek. (Az 1996-os adatokról lásd a grafikont.)

ÖSSZEHANGOLJÁK A TB-ALAPOK SZÁMÍTÁSTECHNIKAI RENDSZERÉT az év végéig. A közigazgatási alapregiszterek és a társadalombiztosítás adatbázisának koordinálásával, kormánybiztosi rangban, Katona Tamást, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét bízta meg a kormány. A kormánybiztos munkáját tárcaközi bizottság segíti, s a kormány fel-kérte a két tb-pénztár főigazgatóit is, hogy kapcsolódjanak be a munkába.

1995-BEN LUXEMBURG VOLT A VILÁG LEGGAZDAGABB ORSZÁGA a Világbank adatai szerint; a legkisebb EU-tagállamban az egy főre jutó nemzeti jövedelem abban az évben 41 210 dollárt tett ki. Az utolsó helyen Mozambik áll fejenként 80 dollárral. A nemzetközi pénzintézet adatai szerint 1995-ben a magyar GDP 43,7 milliárd dollár volt, ami fejenként 4266 dollárnak felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik