Kultúra

Tarolt A király beszéde az Oscar-gálán

Colin Firth megkoronázta pályafutását VI. György megformálásával.

Az idei gála érdekessége az volt, hogy a két házigazda egyike, James Franco (aki Anne Hathaway társaságában vezette a gálát), a legjobb férfi főszereplők között maga is jelölt volt. “Egyáltalán nem izgulok”, mondta a maga érintettségéről korábban Franco. “Úgyis mindenki tudja, hogy a díjatt Colin Firth nyeri A király beszédével”. Nos, Franco tippje bejött, de ne szaladjunk ennyire előre.

A két műsorvezető egyébként megígérte, hogy ezúttal nem lesznek a Golden Globe-díjátadóhoz hasonló poénkodások a jelöltekkel (ott Ricky Gervais csúnyán osztott mindenkit, ami a nézőknek nagyon tetszett, a résztvevőknek viszont már nem annyira). “Ha olyan műsorvezetőket akarnak látni, akik kipécézik maguknak a meghívottakat, akkor ne is kapcsolják be a tévét”, mondta a 83. Oscar-gála előtt Anne Hathaway.

Az idei felgyorsított, sok időhúzó betéttől megfosztott díjátadót egyébként szokásos, vicces tv-szpotokkal reklámozták, az egyik ilyenen például Anne Hathawayt láthatjuk ökörködni:

És akkor a díjakról:

Az esélyeket latolgatva a szakértők úgy vélték, a beszédhibás VI. György király trónra lépését feldolgozó A király beszéde vagy a Facebook alapításáról szóló A közösségi háló lesz a nagy gála nagy nyertese. A király beszéde az összes kategóriát tekintve 12, a Coen-fivérek westernje, A félszemű 10 jelölést kapott. A Facebook-film, valamint Christopher Nolan Eredete 8 kategóriában volt esélyes, és öt jelöltje volt Darren Aronofsky Fekete Hattyújának.

A papírforma bejött, a legjobb film, a legjobb rendezésért járó díj (Tom Hooper), a legjobb eredeti forgatókönyv (David Seidler) és a legjobb férfi főszereplő díja (Colin Firth) egyaránt A király beszédét illette. (A filmről a mi véleményünket és ismertetőnket itt olvashatja el.)

Ez pedig a film trailere:

A főbb kategóriák győztesei::

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Colin Firth (A király beszéde – The King’s Speech) nyerte.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Jeff Bridgestől idén Natalie Portman vehetette át a Fekete hattyúban (Black Swan) nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplő Christian Bale lett – a díjat Reese Witherspoontól vehette át.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, amelyet a 94 éves Kirk Douglas adott át, az Amerikai Filmakadémia Melissa Leónak (A harcos – The Fighter) ítélte.

A legjobb rendezőnek járó díjat a tavalyi nyertestől, Kathryn Bigelow-tól Tom Hooper vehette át A király beszédéért.

A legjobb adaptált forgatókönyv díját A közösségi hálóért (The Social Network) Aaron Sorkin kapta. A legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést David Seidlernek ítélte az Amerikai Filmakadémia A király beszédéért (The King’s Speech).

A legjobb vizuális effektekért járó Oscart az Eredet alkotói kapták, ahogy a legjobb hangvágásért és hangkeverésért járó díj is Cristopher Nolan sci-fijének ment.

A legjobb filmzenének járó aranyszobrot Trent Reznor és Atticus Ross vehette át A közösségi hálóért.

A legjobb jelmeztervező idén Colleen Atwood lett (Alice Csodaországban – Alice in Wonderland), míg a legjobb smink díjának Rick Baker és Dave Elsey örülhetett (A farkasember – The Wolfman).

A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart Charles Ferguson és Audrey Marrs kapta: alkotásuk, az Inside Job a gazdasági válságról ad képet. A legjobb rövid dokumentumfilmért – Strangers No More – Karen Goodman és Kirk Simon vehette át az elismerést. A legjobb rövid játékfilm idén a God of Love lett.

A legjobb idegen nyelvű film díját egy dán alkotásnak ítélték: az In a Better World-nek.

A legjobb animációs rövidfilm díját a The Lost Thing kapta, míg a legjobb animációs film a Toy Story 3. lett, a legjobb látványtervezés díját pedig az Alice Csodaországban kapta.

Egy nappal az Oscar-gála előtt átadták a legrosszabb filmeknek járó Arany Málna-díjakat is. Ott az utolsó léghajlító tarolt: a film öt Arany Málna-díjat nyert.

A díjazottak ritkán jelennek meg az ünnepélyes díjkiosztón. Ez történt szombaton is, amikor egyetlen hollywoodi sztár sem ment el az ünnepségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik