Élet-Stílus

Novemberi kosárlista: rostdús, szívmelengető fogások Márton-naptól az adventi készülődésig

GettyImages
GettyImages
Ahogy közeledünk az év végéhez, az asztalokra is egyre nehezebb, zsírosabb ételek kerülnek: libasült, töltött káposzta, sült kolbász, hurka – majd jönnek a karácsonyi klasszikusok. Márton-nap, azaz november 11. környékén ez a váltás már szinte kézzelfogható.

Ezek a kiadós fogások a hagyomány részei, és sokan rajonganak értük, de a szervezetet próbára teszik: fokozhatják a székrekedés és az aranyér kockázatát, sőt a már meglévő panaszokat is ronthatják.

A jó hír az, hogy néhány apró étrendi trükk segít egyensúlyban tartani az emésztést. A rostdús, folyadékban gazdag ételek képesek ellensúlyozni az ünnepi lakomák „nehéz” hatását, miközben javítják a komfortérzetet is. A rostok a bélben vizet kötnek meg, lazítják a székletet, növelik annak térfogatát és serkentik a bélmozgást – vagyis természetes módon segítik a rendszeres székletürítést.

Mi kerüljön a kosárba?

Ökölszabály szerint a napi 25-30 gramm rost és legalább másfél-két liter folyadék bevitele az ideális arány. Ez segít abban, hogy a szervezet a nehezebb ételek mellett is megőrizze az egyensúlyát.

Érdemes ilyenkor a szezonális alapanyagokra támaszkodni: ilyen a káposzta, a sütőtök, a cékla, a sárgarépa, a zeller, az alma, a körte vagy a szilva. A hüvelyesek közül a lencse, a csicseriborsó és a bab, a gabonák közül pedig a zabpehely, a teljes kiőrlésű liszt és a korpa remek rostforrás. Az apró magvak és az aszalt gyümölcsök szintén könnyen beépíthetők az étrendbe.

Egy háromnapos, könnyen betartható menü például így nézhet ki: reggelire zabkása reszelt almával és fahéjjal; ebédre lencse- vagy sütőtökleves; vacsorára párolt zöldségek teljes kiőrlésű tésztával, kölessel vagy quinoával, alacsony zsírtartalmú húsokkal vagy fetával kiegészítve. Az ilyen rostdús, folyadékban gazdag étkezés nemcsak könnyíti az emésztést, hanem segít megelőzni a kellemetlen panaszokat is.

Aki nem rajong a zöldségekért, apró trükkökkel fokozhatja a rostbevitelt: reszelt zöldségeket adhat a leveshez vagy a rakott ételekhez, hüvelyeseket keverhet pürékbe, fasírtokba, a fehér tésztát pedig lecserélheti teljes kiőrlésűre. A gyümölcsök reggelibe, nassolnivalóként vagy süteményekbe rejtve is tökéletesen működnek.

Ezek a változtatások nemcsak praktikusak, hanem család- és pénztárcabarátok is – és hosszú távon fenntarthatóak. Néhány rostban gazdag étel naponta, elegendő folyadék, és máris érezhetően javul a közérzet, miközben csökken az aranyér okozta kellemetlenségek kockázata. Nem kell nagy lemondásokra gondolni: néhány tudatos döntés is elég ahhoz, hogy a Márton-naptól kezdődő ünnepi időszak ne terhelje meg a szervezetet.

Végül ne feledjük: ha a székrekedés vagy az aranyér tünetei tartósan fennállnak, esetleg szokatlan panaszok társulnak hozzájuk, mindig érdemes orvosi tanácsot kérni.

Hirdetés

Proktis-M tisztítóhab – az igazi tisztaság érzése
A Proktis-M tisztítóhab egyedi összetételű lemosó hab, amely dörzsölés nélkül tisztítja, ápolja és nyugtatja a végbélnyílás környékét. Aranyérbetegség és egyéb proktológiai problémák esetén – amikor a hagyományos tisztálkodási módszerek kellemetlenséget okozhatnak – érdemes a fájdalommentesen alkalmazható Proktis-M tisztítóhabra váltani. A higiénikus használatot biztosító felpermetezés miatt kézzel nem is kell érinteni az érzékeny területet. A Proktis-M tisztítóhab nyugtató összetevői – mint a bizabolol, a borsmenta és a körömvirág – ápolják az érzékeny bőrt. Különösen ajánlott aktív aranyeres tünetekkel rendelkezőknek, proktológiai műtéten átesetteknek, várandós nőknek és kismamáknak, valamint mindenkinek, akinek fontos a gáttájék megfelelő higiéniája.

Patikában kapható kozmetikum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik