Élet-Stílus

„A nyolcvanas években gyerekként mindenki egy kicsit argentin volt”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„A nyolcvanas években gyerekként mindenki egy kicsit argentin volt”

Kihívtam egy-egy gombfociderbire Cserna-Szabó András írót, Imre Norbert punkzenészt és Juhász Leonárd gombfociszakértőt, és közben meghallgattam, ahogy felidézik a nyolcvanas évek legszebb pillanatait: az első meccseket, a trafikosok cselszövéseit, a KGST-piacok eklektikus kínálatának böngészését.

Van ez a játék, ősi magyar találmány, hungarikum, a fiatalabbak talán csak most, Bobby Ewingnak köszönhetően hallottak először róla (igaz, ők nem feltétlenül tudják, ki Bobby Ewing). És páran esetleg azért kezdenek el játszani, mert látták a mozivásznon, ahogy Scherer Péter lövi a gólokat.

Igen, a gombfoci. Pontosítsunk is egyből: a Patrick Duffyval eladott Lepattanó című filmben szektorlabdáznak, mi pedig a játék retró verziójáról, a trafik – úgynevezett háromérintéses – gombfociról értekezünk alább. Órákig sztorizgattunk a gombozás három rajongójával: egy íróval, egy punkzenésszel és egy gyűjtővel, és közben pöcköltünk.

Keletnémetek a Punkok ellen

Dynamo Dresden All Stars – Punk Rock All Stars 2–1 (1–0)
Angyalföld, 2 néző.
Dynamo Dresden All Stars: Jakubowski – Wätzlich, Dörner, Kreische, M.Sammer, K. Sammer, Schäde, Schröter, Häfner, Minge, Kirsten, Ganzera.
Punk Rock All Stars: Cheetah Chrome – Dee-Dee Ramone, Johnny Ramone, Joey Ramone, Henry Rollins, Animal, Sid Vicious, Johnny Rotten, Joe Strummer, Paul Simonon, Charlie Harper.
Gólszerző: Kirsten, M. Sammer, ill. Joey Ramone.

Az első ellenfelem Imre Norbert, a Prosectura nevű – az idén épp 35 éves – punkzenekar frontembere, aki ismert arc a hazai gombfoci-társadalomban is, hiszen rendszeres résztvevője a kisebb-nagyobb tornáknak. Hazai pályán (saját budapesti lakásában) fogadott; útközben vívódtam, hogy a nyolcvanas vagy a kilencvenes évek Fradiját küldöm-e pályára ellene, esetleg bevetem a 2004-es Eb cseh csodacsapatát – de mire a helyszínre értem, a nagyszobában felállított stadionban már ki volt készítve nekem egy különleges gárda: a Ramones, Sex Pistols, Clash és más punkzenekarok sztárjaiból összeállított Punk-Rock All Stars. A házigazda pedig a Dynamo Dresden mindenkori legjobbjait felvonultató gárdával állt fel: Norbert a drezdai foci – és ultrakultúra – lelkes rajongója, a punkcsapathoz hasonlóan ezt a gárdát is ő állította össze.

Adrián Zoltán / 24.hu Balra Imre Norbert

„Középkezdésből nem lehet gólt lőni, a kapura lövést mindig be kell mondani, bedobásból van egy- és háromérintéses, szöglet is lehet egyes vagy hármas” – hangzanak a legfontosabb szabályok a kezdés előtt, a többit majd menet közben megbeszéljük. Hogy mennyire profi körülmények között vagyunk – illetve, hogy vendéglátóm milyen szinten űzi a sportágat –, abból is látszik, hogy hatalmas, távirányítóval vezérelhető stopperóra jelzi a kétszer nyolc perc játékidőt.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik