Élet-Stílus

Szemétnek nézte, és kidobta a műalkotásként kiállított sörösdobozokat a holland múzeum egyik karbantartója

LAM MUSEUM / AFP PHOTO
LAM MUSEUM / AFP PHOTO
De szerencsére a múzeum kurátora még éppen időben kapcsolt.

Majdnem tönkretett egy Hollandiában kiállított műalkotást egy kortárs művészet terén vélhetően nem túl tájékozott múzeumi alkalmazott, aki véletlenül szemétnek nézett, és ki is dobott két sörösdobozt, amik a galéria gyűjteményének részét képezték – írja a Guardian.

A szóban forgó, All The Good Times We Spent Together című alkotás egy Alexandre Lavet nevű francia művész munkája, és a délnyugat-hollandiai Lisse városában, a helyi művészeti múzeum liftjében volt kiállítva. Azonban a múzeum egyik karbantartója nemrégiben véletlenül kidobta a fenti képen is látható, elsőre két egyszerű, összenyomott sörösdoboznak tűnő alkotást, mert nem tűnt fel neki, hogy a dobozok aprólékosan ki vannak dekorálva akrillal.

A Lisser Art Museum, azaz a LAM tájékoztatása szerint a problémát az okozta, hogy a gyűjteményükben lévő műalkotásokat gyakran állítják ki szokatlan helyeken, az egyik új karbantartójuk pedig nem tudta, hogy a dobozokmegfelelő helyen vannak-e a liftben.

„Igyekszünk mindig meglepni a látogatókat” – fogalmazott Froukje Budding, a múzeum szóvivője. Ez a meglepetésük pedig most olyan jól sikerült, hogy október elsején még az egyik, múzeum alkalmazásában álló embert is sikerült átverniük vele. Az intézmény tájékoztatása szerint azonban nem történt nagyobb baj, mert a két kidekorált sörösdobozt később megtalálták a szemétben, és meg is tudták menteni őket, még mielőtt túl késő lett volna.

„Most egy hagyományosabb helyre, egy talapzatra raktuk a művet, hogy megpihenhessen a kaland után” – mondta a múzeum kurátora, Elisah van den Bergh, aki a karbantartó magánakciója idején épp szünetet tartott, ezért nem tudott szólni neki, hogy ne dobja ki a dobozokat. De a kurátor azt is hozzátette, hogy nem haragszanak a karbantartóra, hiszen egy új alkalmazottról van szó, aki

Csak a munkáját végezte.

„A művészetünk arra ösztönzi a látogatókat, hogy a hétköznapi tárgyakat új megvilágításban lássák. Azzal, hogy a műalkotásokat váratlan helyeken állítjuk ki, felerősítjük ezt az élményt, és a látogatókat folyamatosan izgalomban tartjuk” – nyilatkozta az eset kapcsán a múzeum igazgatója, Sietske van Zanten.

„Ezt szem előtt tartva a sörösdobozok valószínűleg nem maradnak sokáig a hagyományos talapzatukon. De alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen helyre tegyük őket legközelebb” – tette hozzá az intézmény szóvivője.

De természetesen nem ez az első eset, amikor egy különleges, tárgyakból kialakított műalkotás a laikusok áldozatául esik, 2019-ben például egy elismert művész által falra ragasztott, ezért 120 ezer dollárt érő banán jutott végül a gyümölcsök megszokott sorsára, amikor Miami legnagyobb kortárs művészeti rendezvényén, az Art Baselen egy látogató elfogyasztotta.

Az a banán a falon 120 ezer dollárt ér és valaki egyszerűen megette
A műalkotás címe Komédiás, Maurizio Cattelan jegyzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik