Élet-Stílus

A leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok okai és különbségei

Getty Images
Getty Images
Magyarországon minden harmadik ember szokott tapasztalni valamilyen emésztési problémát, ezeket azonban nem szabad egy kalap alá venni, hiszen a különböző tünetek mögött más és más okok bújhatnak meg. Éppen ezért érdemes tisztában lenni vele, mik idézhetik elő a legtöbbször jelentkező panaszokat.

Puffadás

A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri tünet a világon. Ez az állapot nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet, hátterében pedig számos kiváltó tényező állhat.

A puffadással küzdők jellemzően hasfeszülésről, bélgázosságról, hasi fájdalomról, gyomorkorgásról és feltűnő bélhangokról számolnak be. Legtöbbször olyan életmódbeli sajátosságok okozzák, mint a sok stressz, a kapkodó étkezés, a gyakori rágógumi használat vagy a szénsavas üdítők nagy mértékű fogyasztása.

Gyomorfájdalom és görcsök

Gyomorfájdalmat és hasi görcsöket szinte minden ember tapasztal élete során. A puffadáshoz hasonlóan szintén kiválthatja a stressz, de a gyomorrontás, a jelentős alkoholfogyasztás és a nem megfelelő étrend is magával vonhatja.

Utóbbi meglehetősen gyakori ok, ezért nem árt részletezni. Előfordul, hogy a túl sok zsíros vagy csípős étel a probléma, ezek ugyanis irritálja a gyomor nyálkahártyáját, beindítja a savtermelést, így az érzékeny gyomrúak panaszokkal reagálhatnak. Ezeken kívül az alkohol, a dohányzás, a kávé, a hagyma, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, a bab és a káposzta is okozhatnak gyomorfájdalmat.

Továbbá nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy hogyan, hiszen a túlevés, illetve a gyors evés önmagában is fájdalmakhoz vezethetnek, még akkor is, ha alapvetően egészségesen táplálkozunk.

Teltségérzet

A teltségérzés nem ritka tünet, minden ember rendszeresen érzi, és egy kiadós étkezés után teljesen normális is, még akkor is, ha esetleg órákig tart. Ha azonban túl sokáig áll fenn, vagy túlságosan korán, röviddel az evés megkezdése után jelentkezik, akkor valamilyen zavarra utalhat.

Szerencsére sok egyszerű praktikával megelőzhetjük az ilyen eseteket, például azzal, hogy jó alaposan megrágunk minden egyes falatot, illetve hogy nem fekszünk le azonnal étkezés után. Szintén segíthet, ha evés közben néha megállunk, és iszunk pár korty vizet, valamint ha könnyed mozgással segítjük az emésztésünket, miután jóllaktunk.

Akár a többi panasz esetében, a teltségérzetet is okozhatja stressz, de az is elképzelhető, hogy a kevés rost, vagy éppen az éves után fogyasztott alkohol váltja ki a tünetet.

Az emésztési panaszok mögött tehát leginkább mindennapos, egyszerűen kezelhető és megelőzhető okok állnak, de ez nem szabályszerű. Ha egy panasz nagyon erősen jelentkezik vagy nem akar múlni, akkor elképzelhető, hogy súlyosabb betegség, szervi rendellenesség van a háttérben, így ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Szponzorált tartalom

Az Iberogast egy emésztést segítő gyógyszer, amiben 9 gyógynövény hatásai érvényesülnek. Ezek a gyógynövények egymás hatását erősítve, egyidőben képesek csökkenteni a hasi fájdalmat és görcsöt, a teltségérzetet és a puffadást. Az Iberogast továbbá megnyugtatja a gyomor idegeit is.

Az Iberogast belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1117 Budapest, Dombóvári út 26. CH-20240827-96

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20240827-100

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik