Élet-Stílus

Ábel Anita a Madách gimnázium ügyéről: Szülőként is azt gondolom, hülyeség a rendelet

Marjai János
Marjai János
Ő is ebbe a gimnáziumba járt tinédzserként.

Azonnali hatállyal kirúgták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, írtuk meg szerda délelőtt. Az iskola a minap jelezte: nem veszik majd el a telefonokat a gyerekektől tanítás előtt.

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.” Ezt a szűkszavú, belügyminisztériumi közleményt adta ki az MTI.

A kormány nemrég döntött az iskolai mobilhasználatról. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet augusztus 8-án jelent meg, a Magyar Közlönyben. A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló. A jogszabály alapján az intézmények házirendjük szerint alakíthatják ki a protokollt, hogy ki veszi át az okoseszközöket a tanulóktól, illetve, hogy hol tárolják azokat.

A rendelet engedélyez kivételeket is, így az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók a tanórákon, ha a használatot az intézmény igazgatója egészségügyi célból vagy a pedagógus oktatási célból, az általa meghatározott időszakra, engedélyezi.

A Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba 2000 óta vezette az intézményt, ahol 1993 óta dolgozott, tanárként.

Az ügyre Ábel Anita, aki egyébként a gimnázium volt diákja, is reagált:

Ez azért vicc. Ja, nem… és nem azért, mert a volt iskolám. Egyébként az egyik legerősebb gimi, ahova olyan nehéz bekerülni, mint egy macskát fürdetni. Pedig a diákok használtak mobilt eddig, és mégse ment a tanulás rovására. Szülőként is azt gondolom, hogy hülyeség a rendelet. Komolyan, mi történik itt…

Nem ő az egyetlen celeb, aki nemtetszésének adott hangot: Lilu, az RTL műsorvezetője például úgy írt,

„Nem baj, srácok. Azok a diákok, akikkel megint kicsesztetek, egyszer majd szavaznak. Hajrá.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik