Élet-Stílus

Mi a helyzet az 50 forintos visszaváltós palackokkal a Szigeten?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Sziget Fesztivál idei árairól már írtunk, azonban felmerül a kérdés, hogy a borsos árak mellett ráterhelik-e a vevőkre pluszban a visszaváltási rendszer részeként alkalmazott palackonkénti 50 forintos árat. Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetője a Portfoliónak elmondta, több probléma is felmerült a kérdés kapcsán.

Egyrészt problémaként merült fel, hogy külföldi bankkártyát nem tud elfogadni az automata, márpedig a Szigeten rengeteg a külföldi látogató. A pénzvisszatérítés tehát nem lett volna megoldott sok fesztiválozónak, még akkor sem, ha az appot letöltik. Ezen felül a MOHU sem tudta a jelenlegi struktúrában visszagyűjteni a palackokat helyben, tehát nincsenek helyben automaták.

A szabályozás viszont kimondja, hogy a gyártónak és a forgalmazónak kötelezően ki kell fizetnie az 50 forintos betétdíjat a MOHU felé. A Sziget tehát mindenképp fizet, ám végül úgy döntöttek, elengedik a díjat, mert nem korrekt a vendégektől elkérni, ha a fesztivál területén nem tudják visszaváltani.

A Szigeten vásárolt italok csomagolását tehát egyszerűen ki kell dobniuk a fesztiválozóknak, ezeket a rendezvény zárultával szelektíven összegyűjtik majd. Itt a visszaváltásra már valószínűleg nem lesz mód, az automata ugyanis sérült, nyomott palackokat nem vesz be. A Szigeten elfogyasztott, csomagolt italok tehát a MOHU-t gazdagítják, hogy nagyságrendileg mennyivel, azt nem tudni.

Kádár Tamás szerint jó lenne, ha az automaták egy odaérintett kártyára töltenék vissza az összeget, mint ahogy ezt a megoldást már sok helyen alkalmazzák. A Szigetnél bíznak benne, hogy később „a visszaváltós rendszer javul annyit, hogy egy olyan fesztiválon is működhessen, ahol napi 70-80 ezer ember megfordul”.

Kapcsolódó
„Mohu? Az a morbid humor rövidítése” – valakinek idegeskedés, másnak nyugdíjkiegészítés az üvegvisszaváltás
Vegyesek a tapasztalatok az új visszaváltó automatákkal: néha minden flottul megy, máskor a jó állapotú palackokat is többszöri próbálkozásra fogadja csak el a gép, vagy technikai hiba miatt nem elérhető az állomás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik