Amerikai tudósok feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot. A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói egy olyan vegyülettípust használtak, amelynek köszönhetően a jeges finomság szobahőmérsékleten is megtartja a formáját, akár 4 órán keresztül – írja a Business Insider.
A tudósok a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található vegyületeket használták, ezzel stabilizálták a fagylaltot.
A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok a titkai annak, hogy a fagyasztott finomságok ne váljnak tócsává
– állítja a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.
Elmondása szerint a vegyületek bár nem akadályozzák meg a jég megolvadását, kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, ennek eredményeként az édesség szobahőmérsékleten tovább tudja megtartani a formáját.
Hatása hasonló a fagylalt szállításának megkönnyítésére már használt stabilizátorokhoz, de Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.
Előfordulhat azonban, hogy még egy kicsit várnunk kell a jövő fagylaltjára, a tudósok szerint ugyanis további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét, hogy a fagyi megőrizze a formáját, de a vegyületek ne befolyásolják az ízét.
A fagylalt egy ilyen összetett rendszer. Ha képes megérteni a mögötte álló tudományt, jobbá, fenntarthatóbbá teheti az élelmiszereket!
– mondta Wicks.
Japánban egyébként már évekkel ezelőtt megalkották a nem olvadó fagylaltot, a kutatók szintén polifenolt használtak, a hírek szerint az az édesség még finom is volt.