Élet-Stílus

„Meg se fordult a fejemben, hogy ide jutunk” – Stohl Luca elmondta, hogyan élte meg, hogy sürgőségi császárral kellett világra hoznia a lányát

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Attól is tartott, hogyha híre megy annak, hogy végül műteni kellett, azt mondják majd rá az emberek, hogy, „na, még egy ilyen kényelmi császáros”.

Májusban lett egyéves Stohl Luca kislánya, Róza. Az ATV Híradó műsorvezetője a napokban Korn Anita Ruhastory című műsorának vendége volt, ahol a szüléséről is szó esett – ami mint kiderült, közel sem úgy alakult, ahogyan szerette volna, ugyanis sürgősségi császárral kellett világra hoznia a babáját.

Eleve úgy mentem be a műtőbe, hogy nekem nem kéne itt lennem. Azt se tudom, hogy… császár?

emlékezett vissza Stohl, aki bár rengeteg felkészítőn volt, bevallása szerint a császármetszés témájára kevésbé fordított nagy figyelmet a foglalkozásokon, annyira nem készült rá.

Meg se fordult a fejemben, hogy mi ide jutunk, vagy maximum úgy, hogy egy jó hosszú vajúdás után, ha nem sikerül, akkor oké. De ez, hogy nekem nem voltak fájásaim, és úgy született a Róza. Én ezt nem így akartam. Nem ez volt megbeszélve.

Mint mondta, miután kiderült, hogy műteni kell, eleinte csalódott volt, hogy a szülése nem az elképzelései szerint fog alakulni, ez az érzés azonban elmúlt, amikor a kislánya világra jött.

Nagyon fura, hogy első körben úgy voltam, hogy na, majd hogyha ez kiderül, akkor majd jól elő leszek véve, hogy »na, még egy ilyen kényelmi császáros«. Borzasztó, hogy valahol az agyad tudja, hogy ez egy nagy műtét, és a gyereked életéért, vagy azért történik, hogy ő egészséges legyen. De mégis benned van az, hogy tudod, hogy milyen kommenteket dobálnának erre az emberek, vagy hogy még mindig hányan mondják azt, hogy ez nem is igazi szülés. Annyira borzasztó, hogy hogyan mérgezzük egymást.

A téma kapcsán a műsorvezető azt is megosztotta, hogy amikor az édesanyja őt szülte, az ágyhoz kötözték, mert lerúgott magáról egy nővért. Miközben felidézte mindezt, el is érzékenyült, hozzátéve: bántja, ahogyan nők képesek egymással beszélni a legkiszolgáltatottabb helyzetekben.

Stohl a műsorvezető érdeklődésére elmondta, hogy ő csak jót kapott, amikor szült, ami miatt szerencsésnek tartja magát.

De hogy így hányan nem? Ilyenek jutottak eszembe a kórházban, hogy le tudtam ülni normálisan a vécére, mert volt vécédeszka, mert volt vécépapír. És hogy ez nem alap. Ez vérlázító.

Hangsúlyozta, hogy szerinte a korábban említett témákban, például az edukáció vagy az egymással való beszélgetés terén nagyon sok teendő van, bízik viszont abban, hogy az ő, vagy a gyerekeik generációja képes lesz majd változást hozni.

Stohl Luca két évvel ezelőtt adott interjút a 24.hu-nak, a vele készült beszélgetést ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Stohl Luca: Egy nő otthagyja a csecsemőjét a szőlőhegyen, neked meg ezt kell felolvasnod rezzenéstelen arccal
Interjú az ATV hírolvasójával megreccsenésről, táncművészetiről, fenékfogdosásról, kiabálásról és képernyős hatásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik