Élet-Stílus

Ötmillió dollárra emelkedett a „Kriptokirálynő” nyomravezetői díja

A nyomravezetői díj emelkedése után immár 5 millió dollár (több mint 1,8 milliárd forint) ütheti a markát annak, aki megbízható információkkal látja el az amerikai hatóságokat a 44 éves Ruja Ignatova tartózkodási helyét illetően.

Ötmillió dollárt érhet egy olyan információ, ami a „Kriptokirálynőként” ismert Ruja Ignatova letartóztatásához vezet – írja a BBC.

A 44 éves, bulgáriában született, német állampolgárságú nőt a 4,5 milliárd dolláros OneCoin néven ismertté vált kriptovaluta-átverésben játszott szerepe miatt keresik az amerikai hatóságok. Neve ott szerepel az FBI által legjobban keresett bűnözők top10-es listáján.

FBI

Mint korábban írtuk, 2014-ben a OneCoin kriptovaluta azzal szerzett egyre több vásárlót magának, hogy jutalékot kínált azoknak, akik több embernek adják tovább a valutát. Az FBI szerint azonban a OneCoin értéktelen volt, és soha nem védte a kriptovaluták által használt blokklánc technológia.

Ignatova 2017-ben tűnt el, amikor az Egyesült Államokban elfogatóparancsot adtak ki ellene. A „Kriptokirálynő” egyszer már 2022-ben is a top10-be került az FBI körözési listáján, az érte kínált nyomravezetői díj akkor azonban még csak 100 ezer dollár volt, amit valamivel később 250 ezer dollárra emeltek.

A BBC nemrég egy dokumentumműsorban tárta fel, hogy Ignatova több szálon is kötődött a bolgár alvilághoz, illetve, hogy az eltűnésében egy szófiai maffiafőnök is szerepet játszhatott. Ha ezek a feltételezések helytállók, akkor Ignatovát talán már rég meggyilkolták.

Jamie Bartlett, a műsor készítője azt mondja, a nyomravezetői díj jelentős megemelésével a hatóságok Ignatova közvetlen környezetét célozzák. „Százezer dollár nem akkora összeg, amekkorától egy bűnszervezet valamilyen alacsonyabb rangú tagja, vagy egy testőr kísértésbe esik és tárcsázza az FBI forródrótját. Ötmillió dollárért már talán megteszik” – mondja Bartlett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik