Nagyvilág

Öt éve tűnt el a kriptokirálynő: az FBI felvette Ruja Ignatovát a top 10-es körözési listájára

Az amerikai hatóságok bejelentése szerint az „eltűnt kriptokirálynő”, valódi nevén Ruja Ignatova felkerült az FBI top 10-es körözési listájára – írta a BBC.

A negyvenes éveiben járó bolgár nőt a OneCoin néven ismertté vált kriptovaluta-átverésben játszott szerepe miatt keresik.

A szövetségi nyomozók azzal vádolják az évek óta szökésben lévő nőt, hogy egy kidolgozott rendszer segítségével több mint 4 milliárd dollárt csalt ki áldozataiból.

Az amerikai hatóságok 2017-ben adták ki az elfogatóparancsot ellene, a nő ekkor tűnt el a rendőrség látköréből.

2014-ben a OneCoin kriptovaluta azzal szerzett egyre több vásárlót magának, hogy jutalékot kínált azoknak, akik több embernek adják tovább a valutát. Az FBI szerint azonban a OneCoin értéktelen volt, és soha nem védte a kriptovaluták által használt blokklánc technológia. A nőt 2019-ben nyolc pontban vádolták meg többek között elektronikus és az értékpapír-csalással.

A csütörtökön közzétett közleményben 100 ezer dollár jutalmat ajánlottak fel minden olyan információért, amely Ignatova letartóztatásához vezet. Jelenleg Ignatova az egyetlen nő a legkeresettebb bűnözők listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik