Élet-Stílus

„Akár végzetes is lehetett volna” – Céline Dion egy alkalommal 90 milligramm váliumot vett be, hogy végig tudja csinálni a fellépését

Kevin Winter / WireImage / Getty Images
Kevin Winter / WireImage / Getty Images
Már 17 éve küzdött a diagnosztizálatlan betegséggel, mire 2022-ben kiderült, hogy stiff-person-szindrómában szenved.

Céline Diont 2022 augusztusában diagnosztizálták stiff-person-szindrómával, ám mint kiderült, a betegség tüneteit már hosszú évekkel korábban is észlelte magát. Az első görcsöt közel 20 évvel ezelőtt tapasztalta meg, amikor Németországban turnézott.

Reggeliztem, és hirtelen görcsöt éreztem. Az énekgyakorlatomtól pedig rosszabb lett

osztotta meg a People-lel az énekesnő, aki 17 éven át próbálta kezelni a diagnosztizálatlan betegségét.

A gőzfürdőktől kezdve a vény nélkül kapható gyógyszerekig mindenféle gyógymódot kipróbált, fül-orr-gégészekhez és szemészorvosokhoz is járt, de eredménytelenül zárultak a próbálkozásai. Ahogyan a tünetei erősödtek, azt tanácsolták neki, hogy kezdjen el vényköteles gyógyszereket, köztük izomlazítókat szedni, mint a diazepám-tartalmú Valium.

Két milligrammal kezdtünk, hogy lássuk, segít-e, aztán 2,5, 3, 15 és 50 milligrammal

– sorolta az adagokat Dion, akinél a válium hatása olyan gyorsan kezdett el kopni, hogy egy alkalommal 90 milligrammot vett be belőle, hogy végig tudja csinálni a fellépését.

Ez akár végzetes is lehetett volna. Nem kérdőjeleztem meg az adagolást, mert nem ismerem az orvostudományt. Azt hittem, minden rendben lesz. Néhány napig, néhány hétig működött, aztán már nem. Nem értettem, hogy lefeküdhettem volna aludni és leállhatott volna a légzésem. És az ember tanul, a hibáidból tanulsz

– magyarázta.

A beszélgetés során az énekesnő hangsúlyozta, hogy akik jól ismerik, tudják, hogy nem azért szedett gyógyszert hogy elkábítsa magát vagy betépjen.

Egész életemben a lehető legprofibb voltam, fegyelmezett, keményen dolgozó ember, aki azt tette, amit tennie kellett, hogy a hangja csúcsformában legyen.

Miután megkapta a diagnózisát, Dion egy kombinált kezelési tervet kezdett meg, melynek részét képzik gyógyszerek, illetve immunterápiát, vokálterápiát és fizikai rehabilitációt is tartalmaz heti 5 napon át. Mint mondja, az említett dolgokat szívesen csinálja, és örül annak, hogy másokkal is megoszthatja a tapasztalatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik