Élet-Stílus

Álomnyaralás, vagy épp fordítva? Amikor a nyaralás cseppet sem pihentető…

Getty Images
Getty Images
Azért megy el az ember nyaralni, hogy pihenjen, kikapcsolódjon. Ez a mondat az esetek túlnyomó többségére igaz. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy valami ezt megnehezíti: a stresszes utazás, az idegesítő utastársak, a zajos hotelszoba. Hogyan készüljünk fel a kellemetlen helyzetekre, mire figyeljünk a foglaláskor? És mit tegyünk, hogy mégiscsak tudjunk pihenni?

Számos oka lehet annak, ha valami zavarja az alvásunkat nyaralás előtt vagy közben. Akár a készülődés, csomagolás is okozhat már stresszesebb pillanatokat, amikor elalvás előtt (helyett) még azon gondolkodunk, mit kell elpakolni, mit ne felejtsünk el. Érdemes minél előbb elkezdeni a készülődést, már csak azért is, mert akkor eszünkbe juthat, mit felejtettünk ki a bőröndünkből. A legfontosabb dolgokról készített check-list segítségével könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban minden nélkülözhetetlen dolgot bepakoltunk-e. És ha netán valamit mégis otthon hagyunk, jegyezzük meg, hogy szinte bármit meg tudunk venni az utazásunk alatt.

Az egyik legismertebb alvászavart okozó probléma utazáskor a jet lag, ami akkor alakulhat ki, amikor valaki jó pár időzónát átrepülve megy nyaralni. Csökkenthető a jet lag, ha már az utazás előtt hozzászoktatjuk a szervezetünket az ottani időzónához, már amennyire ez lehetséges. Egy órával előbb/később fekszünk le, kelünk fel, majd a második napon kettővel, az utazást megelőző napon pedig hárommal tesszük meg ugyanezt.

Ha odaértünk az úticélunkhoz, és legalább két napot ott is maradunk, érdemes azonnal felvenni azt a tempót, ritmust, amit a helyiek követnek. Engedjük el a saját, berögzült szokásainkat, ne stresszeljünk azon például, hogy szieszta van és zárva van a bolt.

Noha a nyaralásokban az egyik legjobb, hogy az ember végre áthághatja azokat a szabályokat, amiket otthon be kell tartania, azért ezekkel is érdemes vigyázni. Így például óvakodni kell a túlzott alkoholfogyasztástól, vagy attól, hogy mindig degeszre esszük magunkat vacsoránál, mert ezek is ronthatnak az alvásunk minőségén. Szokásaink hirtelen és gyökeres megváltoztatása lehet, hogy az adott pillanatban örömet okoz, de sajnos a testünk megbosszulja ezeket a kilengéseket. Így a nyugodt alvás érdekében a mértékletesség ezekben a helyzetekben sem hagy cserben bennünket. A nyaralás ideje alatt is érdemes mozognunk, az aktív programok, nagy séták is hozzásegíthetnek minket a jó alvásminőséghez.

Utazáskor érdemes laza, kényelmes viseletet hordanunk, ez szintén segítheti az utazás alatti pihenést, ezen keresztül pedig az alvásunkat. Ha egész nap törte a cipő a lábunkat, szoros volt a nadrág, estére hiába fáradunk el, az egész napi kényelmetlen érzés nem fog elmúlni, az alvásunkra is rányomja a bélyegét.

Komoly problémát jelenthetnek még az idegesítő utastársak és a zajos hotelszoba is. Előbbit nehéz kivédeni, de ha tudjuk magunkról, hogy nehezebben alkalmazkodunk és kifejezetten idegesít bennünket, ha egy nagy csoport tagjaként tartanunk kell magunkat a rögzített programhoz, akkor ne erőltessük a szervezett társasutazást. És fordítva: ha szorongást kelt bennünk egy ismeretlen városban való tájékozódás, nem beszéljük a nyelvet, és el akarjuk engedni a programszervezés nyűgjét, akkor érdemes szervezett utazásokat választani.

A zajok ellen jól jöhet a füldugó, illetve az alvómaszk – ugyanis nemcsak a zaj, hanem a fényszennyezés is kellemetlenségeket okozhat egy olyan szobában, amit nem lehet rendesen elsötétítetni.

A szállodáknál egyébként érdemes megnézni a korábbi utasok hosszabb jellemzését is, mert tanácsokkal szolgálhatnak, de kellemetlenségekre is előre felhívhatják a figyelmünket: a vékony falakra, a szomszédos épületekből beáradó fényre stb. Aki tudja, hogy nagyon rosszul viseli a meleget éjszaka, annak célszerű légkondicionálós szobát választania. Segíthet az is az alvásnál, ha az ember legalább a párnáját magával tudja vinni a nyaralásra: komfortérzetet ad, és nem kell megszokni egy újat.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik