Élet-Stílus

Így gondozza a 91 éves Béla bácsi a demens feleségét, Máriát

Loós Panna
Loós Panna

Így gondozza a 91 éves Béla bácsi a demens feleségét, Máriát

Béla bácsi feleségénél, Máriánál 5 éve állapítottak meg demenciát. Az asszony ma már 24 órás felügyeletre szorul, így a 91 éves férje mellett a fiuk, Joel is segít az ápolásban és a ház körüli munkákban. Loós Panna fotói bepillantást adnak a kismórágyi család mindennapjaiba.

Loós Panna így ír a kismórágyi családról készült képeiről:

Tolna megye egyik kis falujában élő családról készítettem a sorozatomat. Béla bácsi (91), felesége Mária (82) és fiuk Joel (60) együtt élnek Kismórágyon. Már egyikük sem dolgozik, nyugdíjból élnek. Marika néni demenciával küzd, így 24 órás felügyeletre szorul. Béla bácsi a közeli szociális otthonban dolgozott, onnan ment nyugdíjba, de nem szeretne beköltözni, Joel szerint bele is halna, itt élte le az egész életét. A férfi ezért vállalta a szülei gondozását a másfél szobás házban. Látszólag minden adott lenne, hogy egy nehézségekkel teli élethelyzetet képzeljünk el, ők mégis »idilli képet« festő életet élnek. A napoknak ugyan megvan a monotonitása, de a megszokott eseményeken kívül semmit nem terveznek előre. Béla bácsi megtesz mindent, amit csak tud, ugyanakkor fia segítsége már elengedhetetlen. Nem tudják, mi lesz pár év, vagy akár pár hét múlva, nem is gondolkodnak rajta. Azt mondják, minden változik és ezt el kell fogadnunk, mert csak az emlékeink maradnak meg.

Loós Panna a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán utolsó éves tanuló. A családdal először egy egyetemi workshop keretében találkozott, azóta foglalkozik a történetükkel. Ahogy fogalmaz: Joelhez hasonlóan közel félmillió ember gondozza saját idős családtagjait, ami sokaknak nehéz helyzetet eredményez. Az idősek otthonát csupán az érintettek töredéke tudja igénybe venni, a várólisták hosszúak, de sokan fedezni sem tudják a költségeit. Egyre többen szorulnának gondozásra.

A Országgyűlés a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvényt 2022-ben szavazta meg. Ebben meghatározták, hogyha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni. Az előírás szerint az állam csak végső esetben segít a rászorulókon, miután már a hozzátartozói és lakóhelye önkormányzata sem tudták biztosítani a megfelelő ellátásukat.

Béla bácsi sokszor mondja, hogy Marika néni jobban emlékszik dolgokra, mint ő maga. Az asszonynál 2019-ben állapították meg a demenciát, ekkor szűnt meg fiuk, Joel munkája is, aki magára vállalta az idősek gondozását. A család a tágas telken – a konyhát és a fürdőszobát leszámítva – másfél szobás lakrészen osztozik: a nappaliból és hálószobából álló helyiségben laknak az idősek, a félszobás előtérben pedig Joel. Helyzetüket a legnagyobb pozitivitással kezelik, ugyanakkor nem tudni, mi lesz, ha egyszer Béla bácsival is történik valami.

Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Loós Panna
Olvasói sztorik