Belföld

Látványos tiltakozás mellett fogadták el a szociális törvény „Lex Megdöglesznek” nevezett módosítását

A Parlament mellett hullazsákba feküdtek civilek.

Módosította az országgyűlési többség a szociális törvényt. Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a törvénymódosítás, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért, képességeiket és lehetőségeiket figyelembe véve.

A tervezett módosítás lényege az volt, hogy a kormány tisztázná: az állam csak akkor segít a rászorulókon, ha a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek már nem tudnak. A törvényjavaslatot aztán átírták a kormányoldal képviselői, az új szövegezés szerint a hozzátartozók és az önkormányzat után nem a karitatív szervezetek következnek a gondoskodási sorban, hanem rögtön az állam, ami az önkormányzatokhoz hasonlóan együttműködik a civil és egyházi karitatív szervezetekkel.

A közbeiktatott kiegészítés ellenére az ellenzéki képviselők még mindig hevesen ellenzik a tervezett módosítást, ennek most a Párbeszéd parlamenti képviselői adtak hangot. A törvény zárószavazásakor a Párbeszéd-frakció öt tagja felállva tiltakozott, rajtuk fehér póló volt, amin az volt olvasható: Stop „Lex Megdöglesz”.

Kedd délután eközben a Parlament előtt civil aktivisták fekete hullazsákba bújva tiltakoztak a szerintük igazságtalan törvénymódosítás ellen. A szociális dolgozók lefeküdtek a földre, a hangszórón szívdobbanásokat játszottak le.

A módosítás miatt az LMP Alkotmánybírósághoz fordul.

Kapcsolódó
Egyenpólóval tiltakozik a Párbeszéd a szociális törvény módosítása ellen
„Stop Lex Megdöglesz” – olvasható a pólójukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik