Élet-Stílus

Tíz félreértés a krónikus prosztatagyulladásról

Getty Images
Getty Images
Nem kizárólag az idősebb korosztálynál jelentkezik, és ha csak átmeneti tüneteket is okoz, magától nem gyógyul, éveken át visszatérhet, és így egyáltalán nem igaz, hogy ne okozna problémát. Összegyűjtöttük a leggyakoribb félreértéseket a prosztatagyulladásról.

A férfiak nem mindig fordítanak elég figyelmet a testük jelzéseire. Végletekig tudják húzni, hogy orvoshoz menjenek, ha valami nem jól működik odalent. A legtöbben attól tartanak, hogy az urológiai vizsgálat fájdalmas és megalázó, pedig legfeljebb csak kellemetlen. Nincs benne semmi, ami elviselhetetlen lenne. Nézzük, melyek a leggyakoribb félreértések!

1. Magától meggyógyul

A prosztatagyulladás nem múlik el magától, és egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, amiből nehezen találjuk a kiutat, sőt a folyamat végén depresszióssá is válhatunk. Ha azt érezzük, hogy valami fáj odabent és kényelmetlen az „övön aluli” részeken, vagy egyre többször kell vécére járnunk, éget és csíp a vizeletünk, esetleg nehezen indul el, és csak vékony sugárban csordogál, gyanakodjunk a prosztatagyulladásra, és mindenképpen forduljunk orvoshoz.

2. Nemi úton terjed

A szeretkezés nem okoz gyulladást, viszont, ha a betegség kezeletlen marad, megkeseríti az együttlétet. Egy gyulladt prosztata tönkreteheti a szexuális életet, és az egész párkapcsolatra rányomhatja a bélyegét. Először csak a vizelet csíp kicsit, aztán az élmény egyre kellemetlenebb lesz, végül az ejakuláció válik pokolian fájdalmassá. Emiatt inkább kifogásokat gyártunk, kibúvókat keresünk, hogy ne kelljen a párunkkal együtt lenni, ami megmérgezi a kapcsolatot. Ha a prosztatagyulladást baktériumfertőzés okozza, akkor antibiotikumokkal könnyen és gyorsan kezelhető, ám a legtöbb esetben nem ez a helyzet. Jó hír, hogy a betegség megelőzésének a lehető legkellemesebb módja: rendszeres szex, vagy önkielégítés.

3. A prosztatamasszázs gyógyítja

A bakteriális eredetű prosztatitisz diagnózisának felállításához kell a prosztatavizsgálat, habár a gyulladás miatt aligha kellemes. A nem bakteriális eredetű prosztatitisz esetén izomlazítást célzó módszerek után a tünetek időszakosan mérséklődhetnek, de végleg nem múlnak el, és idővel visszatérnek. A prosztatamasszázs nem ellenszere a prosztatagyulladásnak. A prosztatagyulladásban szenvedőknek ennél hasznosabb lehet a gátizomtorna, mivel a medence izmainak megerősítése csökkentheti a fájdalmakat, enyhítheti a vizelési zavarokat, és nemcsak a merevedésre, de az ejakulációra is jótékonyan hat.

4. Tilos a nemi élet

Nem jó a prosztatának, ha nincs rendszeres magömlés. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy az anális szex is előidézhet bakteriális fertőzést. Nem tilos az együttlét, de amíg a gyulladás fennáll, kifejezetten kellemetlen tud lenni. A prosztata az általa termelt váladékot magömléskor nagy lendülettel lövelli a húgycsőbe. Ehhez a prosztatának rövid, de erős összehúzódást kell kifejtenie, ami a szerv gyulladásos megbetegedése esetén intenzív fájdalommal jár, ez pedig a szexuális aktust a férfi számára inkább kellemetlen élménnyé teszi. Mindazonáltal a gyulladt szervből előnyös eltávolítani időnként a gyulladás mellett termelődött nyákot.

5. Halálos betegség

A prosztatagyulladás nem halálos betegség, inkább pont az a gond vele, hogy a tüneteit figyelmen kívül lehet hagyni. A beteg azt reméli, hogy a betegség magától meggyógyul. Ezt várva a tünetek akár évtizedeken át újra és újra visszatérhetnek.

6. Nem szükséges kezelni

A prosztatagyulladás nem múlik el magától, a fájdalom állandósulhat, és egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, amiből nehezen találjuk a kiutat, sőt a folyamat végén depresszióssá is válhatunk. Ha azt érezzük, hogy valami fáj odabent és kényelmetlen az „övön aluli” részeken, vagy egyre többször kell vécére járnunk, éget és csíp a vizeletünk, esetleg nehezen indul el, és csak vékony sugárban csordogál, gyanakodjunk a prosztatagyulladásra, és forduljunk orvoshoz.

7. Észrevenném, ha lenne nekem

A betegek észlelik ugyan a tüneteket, de nem igazán akarnak foglalkozni velük mindaddig, míg a hétköznapjaikat teljesen meg nem keserítik.

8. A feleségem nem veszi észre

A nőknek kiváló receptoraik vannak. Ha az alsónadrágon foltok vannak, vagy megváltozik a párjuk viselkedése együttlétkor, vagy a férfi sokat szaladgál a WC-re, akkor rögtön felvillan a meghibásodást jelző ledlámpa, és az okokat fogják keresni. Feltűnik, ha a kedvesük kerüli az együttléteket, vagy nehezen tud pisilni. Tudják, hatodik érzék.

9. A feszültség az alhasamban csak a stressz

A krónikus prosztatagyulladás általában több különféle tényező hatására alakul ki, és ezek közé tartozik az életmódból adódó tartós stressz is. Utóbbi sajnos fokozza a tüneteket, és nehezíti a gyógyulást. Ugyanakkor a tompa alhasi feszülés érzését könnyedén lehet a stressznek tulajdonítani.

10. Csak 50 év feletti férfiaknál jelentkezik

A krónikus prosztatagyulladás nem az idős emberek problémája. Bármilyen meglepő, sajnos általában a harmincas éveiben járó embereknél jelentkezik.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik