Élet-Stílus

Hogyan vezessük le a stresszt, ha már nem kell életre-halálra megküzdenünk senkivel?

Getty Images
Getty Images
Kevés jobb stresszűző van a világon, mint a sportolás.

Üss vagy fuss

A természet egyik legősibb dilemmája, amellyel sok-sok ezer éven át az embernek is szembesülnie kellett az evolúció korai fázisaiban: megküzdünk az ellenséggel, vagy a biztos túlélés reményében elmenekülünk. Közös a kettőben, hogy mindkettő fizikai terheléssel jár.

A fenti dilemma szolgáltatja a stressz létjogosultságát, hiszen az elsősorban fizikai aktivitásra sarkallja a szervezetünket. A modern világban azonban a helyzet már némileg összetettebb: nagy általánosságban elmondható, hogy a mai világban nagyon kevesen kerülnek olyan helyzetbe, hogy az életükért kelljen harcolniuk, vagy hogy egy nagyon stresszes szituációt úgy kelljen kezelniük, hogy elmenekülnek a helyszínről. Ebből adódóan a stressz megterheli a szervezetet és a legtöbb ember számára ismerős tüneteket okoz – a jó hír az, hogy megfelelő fizikai aktivitással kiadhatjuk magunkból a stresszt és az azzal járó feszültséget.

De milyen sportot válasszunk? A választás személyes preferenciáktól és fizikai állapottól függ. Fontos olyan tevékenységet választani, amely egyszerre élvezetes és élénkítő. A kardióedzések, mint például a futás, úszás vagy kerékpározás, kiválóak a feszültség oldására. Ezek az aktivitások nemcsak a testet mozgatják meg, hanem a gondolatok rendezését is segítik. Az erőnléti edzések, mint a súlyzós edzés vagy a pilates, szintén hatékonyak lehetnek. Ezek a tevékenységek erősítik a testet és a mentális egészséget is. A jóga is kiváló választás, mivel kombinálja a testmozgást a légzéstechnikákkal és a relaxációval, és javítja a koncentrálóképességünket is.

A kulcs a rendszeresség és a kitartás. A heti néhány alkalommal végzett testmozgás már jelentős különbséget jelent a stresszszintben. Az időszakos fizikai aktivitás mellett a szabadban végzett mozgás extra előnyökkel járhat. A természetes fény, a friss levegő és a környezetváltozás mind hozzájárul a stresszcsökkentéshez. A csapatsportok, mint a futball vagy a röplabda, pedig nemcsak testmozgást kínálnak, hanem szociális interakciókat is. Az együtt töltött idő és a közös célok elősegítik a pozitív kapcsolatokat, ami tovább erősítheti a stressz elleni küzdelmet.

A fizikai aktivitás és a sport nem csupán a testedzés eszköze, hanem a feszültség levezetésére is hatékony módszer. A rendszeres testmozgásnak számos pozitív hatása van mind fizikailag, mind mentálisan. Fontos azonban megtalálni azt a sportot vagy aktivitást, amely a leginkább illeszkedik az egyéniségünkhöz és az igényeinkhez. Az egészséges életmód és a stresszcsökkentés együttesen járul hozzá a teljes jólléthez és az életminőség javításához. Ne hagyjuk figyelmen kívül a testedzés és a sportok jótékony hatásait, és adjuk meg magunknak a rendszeres mozgás örömét!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik