Élet-Stílus

Vajtó Lajos Varga Juditról: Én őt azért bizonyos tekintetben áldozatnak tekintem

TV2 és Varga Jennifer / 24.hu
TV2 és Varga Jennifer / 24.hu
Az üzletember szerint Magyarországon jelenleg romokban hever a politika és a vallás erkölcsisége.

Az elmúlt hetekben kialakult pedofilbotrány hatására péntek délutánra szervezett civil tüntetést a Hősök terére több hazai véleményvezér, Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel. A kezdeményezést számos hazai előadó, tartalomgyártó, influenszer, tévés és színész is támogatja, köztük Lakatos Márk, Görög Zita, illetve a Molnár-Szilágyi házaspár is.

A támogatók listáján Vajtó Lajos neve is olvasható, aki maga is részt kíván venni a ma délutáni tüntetésen. Az üzletember pénteken a Reggeli vendégeként beszélt arról, 8 évig maga is intézetben élt, így ismeri a kiszolgáltatottság érzését, apaként pedig ugyancsak érintettnek érzi magát a gyermekvédelmet illetően.

Ami nagyon-nagyon irritál engem és az embereket, az a kommunikáció, a cinizmus. A mondás szerint ugye Isten nevét a szádra ne vedd, de hát a pápáét sem. Tudjuk, hogy Ferenc pápa az elődjeivel ellentétben felemelte a hangját a gyermekvédelem oltárán, és éppen ezért rettenetesen morbid és cinikus pont rá hivatkozva egy ilyen kegyelmi döntést hozni

– jelentette ki Vajtó, utalva arra, hogy a szombaton leköszönő Novák Katalin még tavaly, Ferenc pápa magyarországi látogatása apropóján adott kegyelmet többek közt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K. Endrének is. A bicskei intézmény igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, a helyettesét, K. Endrét pedig kényszerítés miatt ítélték több mint 3 év börtönre, mert megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni vele.

Az üzletember hozzátette, szerinte a rendszert illetően a legnagyobb probléma a hatalmi ágak szétválasztottsága, illetve az állam és az egyház viszonya. Úgy véli továbbá, hogy a jelenleg ismert, általa nem létezőként emlegetett ellenzék vagy alkalmatlan és amatőr, vagy rendszerkonform.

A nem létező ellenzék a NER része. Tekintettel arra, hogy az ellenzék nem tölti be a funkcióját, hiszen nem hiteles és nem rendelkezik társadalmi bázissal, ezért nekünk, civileknek kell felemelni a hangunkat és jelezni, hogy állj, ne tovább, nincs hova hátrálni.

Mint mondta, meglátása szerint a rendszer több sebből vérzik, őt pedig kifejezetten zavarja az is, hogy a kegyelmi botrány esetében Varga Judit és Novák Katalin vitték el a balhét.

Ami a konkrét ügyet illeti, ott még engem külön az irritált, hogy két hölgy elviszi a balhét. Abból ugye tudomásom szerint az egyik ráadásul szinte maga is áldozat. Varga Juditról beszélek. Tudom, nem szimpatikus ma ilyet mondani, de én őt azért bizonyos tekintetben áldozatnak tekintem.

Vajtó a műsorban hangsúlyozta, szerinte az, hogy K. Endre kegyelmének ügyében a pápára hivatkoztak, jól jelzi, hogy Magyarországon „a politika és a vallás erkölcsisége romokban hever”. A gyermekotthonokat illetően hozzátette, úgy látja, egy megfelelő nevelőhálózat kiépítésre és a prevenció lenne a lényeg, a legnagyobb problémát viszont a szakemberek és az erőforrások hiányossága jelenti.

Kapcsolódó
„Ez a kiállás nem világnézet kérdése, hanem társadalmi kutya kötelesség” – ismert támogatókat kérdeztünk a pénteki tüntetésről
Görög Zita, Polgár Tünde, Szilágyi Szilvi, Lakatos Márk és Járai Máté elmondták, miért tartják fontosnak a pénteki demonstrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik