Élet-Stílus

5+1 jó tanács, ha leterít a nátha (x)

A nátha a legegyszerűbb dolgokat is lehetetlenné teszi. Eldugult orral sem aludni, sem dolgozni nem lehet, de még a reggeli kávénk íze és illata is távoli luxusnak tűnik ilyenkor. Szerencsére azért van, ami segíthet rajtunk.

Az influenzaszezon kellős közepén, amikor csak úgy repkednek körülöttünk a vírusok, egy sima náthára már csak legyint az ember. Pedig az azzal járó orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés elég kellemetlen tünet, és sokan szenvednek attól is, hogy náthásan elveszítik egy időre az ízérzékelésüket és a szaglásukat. Hiába tűnnek ezek enyhe panasznak, nem érdemes várni arra, hogy maguktól múljanak el.

Náthásan ugyanis a legtermészetesebb tevékenységek (alvás, evés, ivás, sport) is lehetetlenné válnak, ami már pár nap alatt kimeríti a szervezetünket. Ráadásul az orrunk fontos szerepet játszik a kórokozók elleni védekezésben. Ha nem vigyázunk rá, akkor nem tudja ellátni a feladatát, aminek akár súlyos szövődményei is lehetnek.

Szóval jobb, ha inkább vigyázunk az orrnyálkahártyánkra, és minél hamarabb kezeljük az orrdugulást. Nem mindegy azonban, hogyan. Összeszedtünk pár tippet, amelyek segíthetnek enyhíteni a zavaró tüneteket.

1. Párologtassunk! A belső terek ideális páratartalma 40-60% között van. Erre a kisgyermekes családokban érdemes kiemelten odafigyelni, de magunk miatt sem baj, ha tartjuk ezt az értéket. A száraz levegőtől az orrnyálkahártya ugyanis kiszáradhat, kisebesedhet, ami miatt nem termelődik elegendő váladék. A kórokozók így könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. A párás levegő azonban segít nedvesen tartani az orrnyálkahártyánkat. A párologtatáshoz nincs szükség drága párologtatókra: elég egy fűtőtestre helyezett vizes tálka, de teregethetünk is a radiátor fölé.

2. Használjunk illóolajokat! Ha már úgyis párologtatunk, érdemes néhány csepp eukaliptusz-, levendula- vagy borsmentaolajat tenni a párologtatóba. Ezek segítenek kitisztítani a légutakat. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a fürdővízbe vagy a párnára csepegtetünk belőlük.

3. Együnk mézet és hagymát! A méz közismerten torokfájásra való, míg a vörös- és fokhagymában lévő illóolajok baktériumölő hatásúak, tisztítják a tüdőt, oldják a hörgők görcsét, enyhítik a köhögést. Tegyünk egy gerezd fokhagymát egy kis üveg mézbe, hagyjuk állni pár napig, és ebből a keverékből minden reggel fogyasszunk el egy kiskanálnyit. Ha túl erősnek találnánk az ízét, a teánkat is ízesíthetjük vele.

4. Használjunk orrtisztító fűszereket! A tormában lévő izothiocianát hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. A chilipaprikában, a curryben és a cayenne borsban lévő kapszaicin ugyanúgy enyhíti az orrdugulást. Láz esetén azonban kerüljük ezek használatát!

5. Vigyázzunk az orrspray-kkel! Az úgynevezett dekongesztáns hatóanyagtartalmú orrcseppek és orrspray-k gyorsan és hatékonyan enyhítik az orrdugulást, de vigyázni kell rá, hogy az ajánlott dózist ne lépjük túl, és nem is szabad 7-10 napnál hosszabb ideig használni ezeket, mert könnyen kialakulhat az orrcseppfüggőség, amely csak ront a helyzeten.

Reventil orrspray: különleges összetevővel a kiszáradás ellen

Nátha, megfázás esetén segítségünkre lehet a Reventil orrspray, amely egy különleges, természetes eredetű összetevőt, ectoint tartalmaz. Ezt a természetes sejtvédő molekulát olyan apró, egysejtű élőlények termelik, amelyeknek muszáj volt kifejleszteniük egy igazán hatásos fegyvert a túlélésük érdekében. Ezek a mikroorganizmusok olyan zord körülmények között – gejzírekben, sós tavakban, sivatagban – élnek, ahol erősen védeniük kell magukat a kiszáradástól. A nátha miatt sérült orrnyálkahártyán az ectoin nagy vízmegkötő képessége segítségével vizes védőréteget képez a sejtek körül, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól, így elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz, amely jelentősen enyhíti az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, illetve a szaglás és ízérzékelés zavarát. A tartósítószermentes Reventil orrspray akár egy hónapig is használható, nem okoz hozzászokást, és gyermekeknél is bátran alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik