Élet-Stílus

Randiappon tőrbe csalt férfiakat drogoznak be és rabolnak ki nők Kolumbiában, egyre több a halálos eset

Juancho Torres / Anadolu / Getty Images
Medellín, Kolumbia
Juancho Torres / Anadolu / Getty Images
Medellín, Kolumbia
Az utóbbi hónapokban nyolc amerikai állampolgár is „gyanús körülmények” között hunyt el Kolumbiában, miután az első randevújukon bedrogozta a partnere. Bár a hatóságok már több mint tíz éve figyelmeztetnek a problémára, még mindig sokan belesétálnak a csapdába. Most egy férfi mesélte el, hogyan rabolta ki egy nő Medellínben.

Ahogy vége lett a koronavírus-járvány miatti lezárásoknak, fellendült a turizmus Kolumbiában, ami azzal is járt, hogy megnőtt a külföldieket érintő lopások, rablások száma. Az elkövetők kreatív módszerekhez folyamodnak, például randevúra hívnak valakit, és ott annyira bedrogozzák, hogy elveszítse az eszméletét, majd kirabolják. Ezzel a módszerrel már nem csak a férfiak élnek, egyre több nő használja ki vonzerejét és a drog hatását, hogy megkopasszon egy turistát. És akit csak kirabolnak, még örülhet, hogy nem tragédiával végződött a randi.

Duplán is működött a kémia

Többi között gyerekei útleveleit is elbukta az az amerikai férfi, akit nemrég rabolt ki egy nő Medellínben. A férfi Kolumbiában él, kilétét nem akarta felfedni, Carlos álnéven mesélte el történetét a CNN-nek. Azt mondta, egy társkereső alkalmazáson keresztül ismerkedett meg a randipartnerével, és bár voltak kétségei, elment az első találkozóra, ahol meccset is néztek.

„Kolumbia Mexikóval játszott, úgy döntöttünk, hogy a második félidőt az én lakásomban nézzük” – emlékezett vissza.

A gyermekeit egyedül nevelő apa elmondta, megittak egy pohár bort, beszélgettek egy kicsit, és kiderült az is, hogy működik a kémia, a második pohár bor után azonban minden megváltozott.

Emlékszem, furcsán éreztem magam, mintha nehezebb lett volna a fejem. Ez az utolsó dolog, amire emlékszem…

– mondta a férfi.

Carlos csak másnap reggel tért magához, rosszul érezte magát, szédült, ezért bement a kórházba, ott közölték vele az orvosok, hogy vélhetően elkábították. Azt mondták neki, napokba telik, míg felépül, de nem tartották bent. Carlos hazament, és ekkor jött az újabb döbbenet, a lakásba érve látta, hogy több értéke is eltűnt, például a laptopja és gyerekei útlevele. Carlos úgy érezhette, nagyon belenyúlt valamibe, de története egyáltalán nem egyedi Kolumbiában.

A dél-amerikai országban nem újkeletű jelenség, ha egy nőt bedrogoznak és erőszakot követnek el vele szemben, de tavaly november óta a férfiakkal szembeni esetek száma is kiugró. Ráadásul sok áldozat nem volt olyan szerencsés, mint Carlos.

Az amerikai külügy figyelmeztet a randiappokra

2023. november és decembere között nyolc amerikai állampolgár is „gyanús körülmények között” hunyt el Medellínben, mindannyiukat egy randevún kábították el.


A helyzet annyira kritikussá vált, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának a figyelmét is felkeltette. A bogotai nagykövetség ki is adott egy figyelmeztetést.

A bűnözők társkereső alkalmazásokkal csalogatják az áldozatokat, hogy nyilvános helyeken találkozzanak velük, például szállodákban, éttermekben és bárokban, majd később megtámadják és kirabolják őket

közölték a január 10-én közzétett biztonsági figyelmeztetésben. A külügy közleményében azt javasolta az országban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy legyenek éberek, és ügyeljenek a biztonságukra.

Az amerikai tisztviselők szerint a nyolc haláleset nem áll összefüggésben egymással, de azt elismerik, hogy „több haláleset lehetséges kábítószer-fogyasztásra, rablásra és túladagolásra utal, és többen társkereső alkalmazást is használtak”.

Egy újabb amerikai zombidrog, ami öl is

Az elmúlt 12 hónapban drasztikusan megnőtt az online társkereső alkalmazásokat is érintő rablási esetekről szóló bejelentések száma. Mivel sokan nem merik bevallani ezeket az eseteket, esetleg meg akarják kímélni magukat a rendőri/jogi procedúrától, az áldozatok tényleges száma jóval magasabb lehet.

Kolumbia, és azon belül Medellín nem tartozik a világ legbiztonságosabb helyei közé, de a külföldi állampolgárok vagy turisták ilyen nagy számú elhalálozása azért kirívóan szokatlan. Hogy mást ne mondjunk, 2022 utolsó két hónapjában például csak egy amerikai állampolgár halt meg Kolumbiában.

A koronavírus-járvány is sokat tett azért, hogy ne legyenek olyan csúfosak a statisztikák, ám a pandémia végével a turizmus életre kelt, így az erőszakos támadások számának emelkedése természetes volt. 2023 harmadik negyedévében 200 százalékkal több, külföldieket érintő rablás volt Medellínben, mint 2022 hasonló időszakában. Sok esetben nyugtatóval kábították el az áldozatokat, de a medellíni éjszakában már kezdett megjelenni az úgynevezett burundanga nevű szkopolamin, ami egy nagyon nehezen kimutatható alkaloid.

Akár 24 órás eszméletvesztést is okozhat, nagy mennyiségben alkalmazva légzési elégtelenség vagy halál is lehet a következménye.

A szkopolamin egy Dél-Amerikában őshonos növény nedvéből származik, amit sokszor „az ördög leheletének” neveznek. A drog szintén képes „zombivá” változtatni a használóját, akárcsak az Egyesült Államokban az utóbbi években elterjedő húsevő drog. A szkopolamint azonban kis mennyiségben hányinger elleni gyógyszerként használják, és így legális is tartani, a bűnözők pedig egy ideje már felismerték, hogy nagyobb mennyiségben lopásoknál és rablásoknál is hasznát vehetik.

Juancho Torres / Anadolu Agency / AFP Kilátás a városra a Nutibara-dombról éjszaka Medellinben, Kolumbiában.

Több mint tíz éve kongatják a vészharangot

Nem most kapott észhez az amerikai külügy, ez már a sokadik figyelmeztetés volt. Az Egyesült Államok tengerentúli biztonsági tanácsadó testülete (OSAC) már 2012-ben felhívta a figyelmet, hogy évente nagyjából 50 ezer, szkopolaminnal kapcsolatos incidens történik az országban. Az El País pedig már 2016-ban arról írt, hogy a szert már Spanyolországban is használják a rablásoknál.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2023 júniusában adott ki egy közleményt, amelyből kiderült, hogy a kolumbiai fővárosban, Bogotában is megnőtt a Burundangával kapcsolatos bűncselekmények száma.

Medellín polgármestere, Federico Gutierrez első intézkedései egyikeként január elsejétől betiltotta a közterületi kábítószer-fogyasztást, de a „randiappos bűnözők” ellen ez nem sokat ért. Ezért pontosított most a nagykövetség is – a január 10-ei riasztás után a kolumbiai hatóságok sorra állították elő azokat a személyeket, akik a közelmúltban Medellínben és Bogotában is bedrogozták és kirabolták a külföldieket.

Carlos azt mondta a CNN-nek, hogy őt is szkopolaminnal kábították el, és bár a randevúja kedden volt, a következő vasárnapig fejfájásai, hangulatingadozásai és emlékezetkiesései voltak. Reméli, hogy az amerikai nagykövetség riasztása után elindult hullám elsodorja majd a bűnözőket és elűzi a drogot a szórakozóhelyekről.

A férfi egyébként azt mondta, szerencsésnek érzi magát, hogy ennyivel megúszta. Megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy a nő egyedül hajtotta végre a tettét, a biztonsági kamerák felvételei alapján ugyanis láthatta, hogy randipartnere egyedül cipeli el a laptopot és az egyéb értékeket.

Nem sok kellett hozzá, hogy Carlos története rejtve maradjon. Azt mondta, hogy amikor a rendőrségen jelentette az esetet, úgy érezte, őt hibáztatják, amiért nem volt óvatosabb. Azt reméli, a nagykövetség figyelmeztetése után már akkor is komolyabban fognak venni a hatóságok egy ilyen rablást, ha azt egy nő hajtja végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik