Élet-Stílus

A mozgás nemcsak hatékony a depresszió ellen, de többet is segíthet

Getty Images
Getty Images

A depresszióval muszáj foglalkozni, mivel a betegség napjainkban egyre több embert érint. A koronavírus-járvány után ráadásul még tovább romlott helyzet, a WHO jelentése szerint világszerte 25 százalékkal nőtt az esetek száma, és nagyjából ennyivel többen számoltak be szorongásos tünetekről.  Ezeket részben az is okozhatta, hogy a pandémia alatt sokkal kevesebbet sportoltunk. A járvány alatt sokszor korlátozott volt, hogy ki, hogyan, kikkel mozoghat, ezért, akik nem egyénileg végeztek testmozgást, vagy éppen nem volt motivációjuk a járvány alatt, elszokhattak a sportolástól.

Márpedig a testmozgás a depresszió megelőzésének egyik leghasznosabb módja.

Az Egészségügyi Világszervezet egy publikációjában már 2020-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a testmozgás enyhíti a depressziót, azóta ezt más kutatások is alátámasztják. A King’s College London, a Leuveni Egyetem, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói német, chilei és brazil tudósokkal egyetemben hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, amely szerint a testmozgás kiemelten fontos a betegség kezelésében.

A szakemberek összesen 41 kutatást vizsgáltak, ezekből vonták le a következtetést. Az eredmények megerősítették, hogy már egy közepes intenzitású sporttevékenységnek is egyértelműen pozitív hatása van a hangulatra.

Az egyik leghatékonyabb sport a túrázás, amely feszültségoldó, lazító hatással van az emberre, a természet, az erdei növények és állatok együttes látványa pedig nyugtatóan hathat, és csökkenti a szorongást.

Ha nincs lehetőségünk kivonulni a természetbe, otthonunkhoz közel is futhatunk, de már egy napi 40-50 perces intenzív sétával is sokat teszünk a lelki egészségünkért, sőt, a memóriánkat is fejlesztjük ezzel. A kocogás, a kerékpározáshoz, a spinninghez hasonlóan a szívre és a keringésre is jó hatással van.

Általában igaz, hogy a monoton mozgásformáknak relaxációs hatása van, de a jótékony hatás kevésbé intenzívebb sporttevékenység esetén is érvényesül. Például rendszeres jógázással is tehetünk a szorongás, a stressz vagy a depresszió csökkentéséért.

A csapatsportok, ha lehet, még jobban hozzájárulnak a lelki egészségünkhöz, hisz itt a már felsorolt pozitív hatások mellett a közösség ereje, a társaságban eltöltött hasznos idő, a nevetések vagy akár a győzelem mámora is ki tudja rántani az embert a szorongásos állapotból.

Tanulmányok sora bizonyítja tehát, hogy a sport hatékony módszer a depresszió kezelésében, de idén született egy olyan kutatás is, amely azt üzeni: a mozgás sokkal eredményesebb lehet, mint a pszichoterápia vagy a gyógyszerek.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik