Élet-Stílus

Fedezd fel a hobbik gyógyító erejét, és garantáltan jobb kedvre derülsz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Aki letargiában, levertségben, netán depresszióban szenved, gyakran szembesül azzal, hogy nincs kedve semmihez, semmibe sem tud belefogni. Több olyan hobbi is van azonban, amely segíthet átlendülni az ilyen helyzeteken.

Kertészkedés

A szabad levegőn, természetes fényben végzett tevékenység sokak kedvencévé válhat. A kertészkedés nem csupán kellemes és a testünket is igénybe vevő folyamat, de még hasznos is, ami szintén javítja az önértékelésünket, a hangulatunkat. Ugyanakkor koncentrációt igényel, ami szintén jó a lehangoltság ellen, mert másra tereli a figyelmünket.

Természet

Ha a kertészkedés nem vonz, vagy nincs rá hajlandóságunk, az is megfelelő lehet, ha kimegyünk egy parkba sétálni, vagy elmegyünk túrázni. Nem kell nagy teljesítményekre gondolni, elég lehet egy fél óra, akár biciklin is. Ha ráérünk, a kirándulás része lehet egy piknik, esetleg társaságban, ami a lehangoltság, levertség kezelését úgyszintén elősegítheti. Ha nincs ötletünk, hová menjünk, a neten sok portálon szemezgethetünk a különböző kirándulási lehetőségek között.

Állatok

Bármilyen háziállatról legyen szó, egy állatról való gondoskodás rendszerességet, koncentrációt, odafigyelést igényel. Szokták mondani, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de ez ugyanígy lehet más kedvenccel is. Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a kutyák, macskák segítenek leküzdeni a levertséget, kedvetlenséget. Egy háziállat igazi támasza egy magányos embernek, mindennapos feladatot jelent, a viszonzásul kapott feltétel nélküli szeretet pedig megfizethetetlen.

Játékok

Értsünk ezen bármit: sportot, társasjátékot, de akár számítógépes játékot is. Amit a kertészkedéssel kapcsolatban leírtunk, itt is igaz: koncentrálni kell rájuk, mozgunk közben, jó stresszlevezetés, és az sem elhanyagolható előnyük, hogy sikerélményt adnak. Persze, mint semmi mást, a sportot sem szabad túlzásba vinni, de a rendszeresség ugyancsak segíthet a letargia kezelésében.

Írás

Szemben a lovaglással vagy akár a fotózással, nem igényel különösebb kiadást, hiszen nem kell hozzá más, mint egy íróeszköz és papír, esetleg egy számítógép. Különösen ajánlani szokták a naplóírást, hiszen akkor számot vethetünk a történésekkel, érzelmeinkkel, félelmeinkkel. Kiderülhetnek olyan minták, amelyek addig elkerülték a figyelmünket. Az írás segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást is. Ha a naplóírást nem érezzük magunkénak, segíthet a versek, prózai szövegek alkotása is, ezeken keresztül is kifejezhetjük a bennünket meghatározó érzelmeinket.

Fotózás

Több szempontból is sokat segíthet az ember hangulatán, ha fényképezni kezd. Egyrészt, az ember elkezdi keresni a szépet, az érdekességeket, és észreveszi azt is, ami felett a hétköznapok során átsiklik. Másrészt kiváló kültéri program is, a napfény és a friss levegő jó hatással van a mentális állapotunkra. Bizonyos tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a D-vitamin hiánya a depresszió kialakulásának egyik oka lehet, a D-vitamin előállításához pedig a szervezetünknek napfényre van szüksége. Harmadrészt, a fotózás az érzelmek feldolgozásának nonverbális módja is lehet.

Önkénteskedés

Mindenki számára jó érzés másokon segíteni, és ez a depressziós emberekre is igaz. Akár önkénteskedésről, akár jótékonykodásról van szó, jó hatással van a mentális egészségünkre.

Zene

Remek ötlet lehet valamilyen hangszeren megtanulni játszani. Ahogy több korábban említett hobbi, koncentrációt igényel ez is, és emellett lelkileg pozitív energiákkal tud feltölteni bennünket. Felvidíthat vagy éppen megnyugtathat. Ha pedig ennél olcsóbb megoldást keresnénk, de a zenét megfelelő segítségnek látjuk, elkezdhetünk megtanulni táncolni is. Egy-két egyszerűbb lépés vagy minimális koreográfia elsajátítása is már remek módja annak, hogy kitörjünk a lehangoltságból. A mozgás endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetben, így nem kérdés, hogy tánc hatására is jobban érezzük majd magunkat.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik