Élet-Stílus

A depresszió hatással lehet a munkavégzésre, rajtad is múlik, hogy ne így legyen

Getty Images
Getty Images
A WHO szerint a világon minden harmadik embernek vannak depressziós periódusai, Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka él ezzel a mentális problémával, 15 százalékuk pedig legalább egyszer átélt már ilyen epizódot.

Milyen hatással van a depresszió a munkára?

A depresszióval küzdők a munkahelyükön sokszor minden erejüket összeszedve igyekeznek helytállni, ennek ellenére sem tudnak megfelelően teljesíteni, ami tovább fokozza szorongásukat, és tovább rontja az amúgy is alacsony önértékelésüket. Nő a haszontalanság, értéktelenség érzése is bennük. Az erőfeszítések rendkívüli módon elszívják az energiájukat, azok hiábavalósága pedig csak fokozza az ólmos fáradtságot. Előbb-utóbb a betegség a munkamorálra is hatással van, és nagyban befolyásolja az eredményességet.

Csökken az illető motivációja és a teljesítménye, a betegség miatt sokszor még munkába is képtelen elmenni, gyarapszik a hiányzások száma. Egy depressziós alkalmazott így kevésbé tudja megőrizni a munkahelyét, a veszélyérzet pedig súlyosbíthatja is a tüneteket.

A probléma közvetve a munkakörnyezetre is hatással van: nőhetnek a munkahelyi feszültségek, ami elszigetelheti a depresszióval küzdő munkatársat.

Hogyan ismerjük fel?

Sokan nem ismerik fel vagy nem is gondolnak rá, hogy kollégájuk depressziós lehet, pedig van néhány árulkodó jel. A depressziós munkatárs viselkedése megváltozik. Ha beszédesebb volt, csendesebb lesz, sokszor eltűnik, kivonja magát a társasági életből, és inkább egyedül tölti a szabad perceit. Előfordulhat, hogy gyakrabban késik vagy kér szabadnapot különböző kifogásokra hivatkozva.

Árulkodó lehet, ha egy alkalmazott folyamatosan kicsúszik a határidőkből, nehezen hoz döntéseket, de vannak a problémának fizikai jelei is: fejfájás, hátfájás vagy különböző megfázásos tünetek is megjelenhetnek, de feltűnő lehet az étkezési szokások megváltozása is.

Mit tudunk tenni, hogy segítsük a kollégánkat?

Egyfelől, ha a fenti jelek bármelyikét tapasztaljuk, mindenképp teremtsünk bizalmas és biztonságos légkört az illető számára. Éreztessük, hogy együttérzünk vele, és megértjük, hogy most nehéz időszakon megy keresztül. Legyünk türelmesek, hagyjunk időt neki. Javasoljuk, hogy mindenképp keressen fel szakembert – pszichiátert vagy pszichológust –, és akár segítsük is ebben (amennyiben elfogadja). A munkahelyi vezetőknek is rugalmasabbnak kell lenniük, például a munkaidő vagy akár a teljesítmény tekintetében. Emellett gondoskodjunk róla, hogy ne szigetelődjön el, keressük a társaságát, ugyanúgy vonjuk be a közös programokba, beszélgetésekbe, mint eddig. Az ítélkezést, megbélyegzést viszont mindenképp kerüljük, és bánjunk óvatosan a szokásos jó tanácsokkal is.

Hogyan tudunk magunkon segíteni?

Amennyiben magunkon tapasztaljuk a depresszió jeleit, ne késlekedjünk, azonnal forduljunk szakemberhez, a halogatás csak súlyosbítja a tüneteket. De magunk is sokat tudunk tenni a hangulatunk javításáért. Hasznos, ha éles határt húzunk a munka- és a szabadidő között, hagyunk időt a sportolásra, a stressz csökkentésére, relaxálásra. A minőségi alvásidővel, kiszámítható napi tervvel, időbeosztással, helyes étkezéssel vagy a cigaretta elhagyásával is javulhat az állapotunk.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha súlyosak a tünetek, akkor tényleg muszáj terapeutához fordulni, hisz így nemcsak a mentális egészségünkért, de a munkahelyünk megtartásáért is sokat teszünk.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik