Élet-Stílus

Harminc éve debütált Britney Spears, Justin Timberlake és Ryan Gosling Mickey egér sztárkeltetőjében

IMDB
IMDB
A Disney mindig is értett a sztárcsináláshoz, fennállása óta nemzetközileg ismert énekesek és színészek generációit termelte ki, de az 1993-as évük kiemelkedően gyümölcsözőnek mondható. Ekkor tűnt fel a képernyőn egy csapat tizenéves, akikből később világsztárok lettek. Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake és Ryan Gosling karrierjét is a stúdió gyerekeknek szánt zenés-táncos tévésorozata indította be. Mi zajlott Mickey egér klubjában, miben rejlett a műsor sikere, és kivel mi lett azóta a csapatból? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Nem könnyű feladat betörni Hollywood csillogó világába. Még ha úgy is tűnik, hogy valaki a kamera elé született, a sikertörténetek mögött általában rengeteg munkabefektetés (tánc- és énekórák, színpadi előadások, versenyek, tehetségkutatók és castingok), esetleg nyomulós szülők és/vagy bennfentes iparági kapcsolatok állnak. Ritka, hogy valaki simán csak jókor van jó helyen, és csupán a szerencsének köszönhetően indul be egy élethosszig tartó pályafutás a showbizniszben.

A Disney indulása óta Amerika legbiztosabb sztárcsináló gépezete. Az évek során tehetséges fiatalok tömegét emelték ki az ismeretlenség homályából, és juttatta őket a világsztárok közé. Bár köztudott, milyen kihívásokkal kell megküzdenie a gyerekszínészeknek, úgy tűnik, a stúdiónak van egy műsora, amire minden egykori szereplője jó szívvel gondol vissza.

Egy klub, aminek mindenki a tagja akart lenni

A Mickey Mouse Club tévépremierje 1955-ben volt, a műsor ötlete Walt Disney fejéből pattant ki. A sorozat szereplőgárdája tizenéves tehetségekből állt, az úgynevezett Mouseketeerekből (angol szójáték, magyarra valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy egérmuskétások), akik különböző zenés és táncos performanszokkal szórakoztatták a gyerekközönséget. Emellett az adásidőt oktatójellegű szegmensek tarkították, hogy valamit tanuljanak is a fejlődő korban lévő tévénézők. Bár az első verziót négy évad után elkaszálták, a műsort később több alkalommal újraélesztették, mindig kicsit változtatva a címen és korszerűsítve a koncepción.

ABC Photo Archives / Disney General Entertainment Content via Getty Images A Mickey Mouse Club szereplői 1955-ben.

1977 és 1979 között The New Mickey Mouse Club néven futott; az ekkori modernizálás eredményeként a főcímdal diszkóstílusú lett, a fiatal szereplők pedig etnikailag változatosabb csoportot alkottak, mint az ötvenes években.

A Disney 1983-ban indította el saját működtetésű kábelcsatornáját, a Disney Channelt, amelyen sugározni kezdték az eredeti Mickey Mouse Club ismétléseit. Bár a műsor nagy népszerűségnek örvendett, úgy érezték, hogy az az évek során elavulttá vált, különösen mivel fekete-fehérben sugározták. Azt a megoldást találták ki, hogy megalkotják a klub vadonatúj változatát.

Az All-New Mickey Mouse Club (a rajongók gyakran csak MMC-ként hivatkoztak rá) 1989-ben indult el, utolsó két évada termelte ki a legtöbb olyan gyereksztárt, akinek nevét még ma, három évtizeddel később is ismerjük.

Miután a Disney egész Amerikát átfésülte tehetségek után kutatva, sikerült megtalálniuk Britney Spearst, Christina Aguilerát, Justin Timberlake-et és Ryan Goslingot.

Ők négyen 12-13 évesek voltak, amikor csatlakoztak olyan, szintén nagy jövő előtt álló szereplők mellé, mint például Keri Russell vagy JC Chasez, aki később az ’N Sync nevű fiúbanda tagjaként futott be Timberlake-kel együtt.

A műsor szkeccsekből, azaz rövid komikus jelenetekből állt, amelyek egy része híres filmek, musicalek és rajzfilmek paródiája volt, de előfordult, hogy a kamaszok életének mindennapos eseményeit érintették bennük. A legnépszerűbbek azonban az éneklős betétek voltak, amikben Mickey egér „muskétásai” népszerű popdalok feldolgozásait adták elő. Az alábbi videóban a Chaka Khan slágere Britney Spears és Justin Timberlake előadásában hangzik el.

Jó ugródeszka volt

Hogy az MMC-ben való szereplés milyen jó kiugrási lehetőségnek számított akkoriban, azt jól szemlélteti, hogy Jessica Simpson, Kirsten Dunst, Brittany Murphy, Ryan Phillippe, Matt Damon és Ben Affleck is mind részt vett válogatásokon, de nekik nem adatott meg a Disney-sztárság, így más módon szereztek maguknak nevet a szórakoztató iparban. Nick Cartert viszont kiválasztották, de ő inkább úgy döntött, egy fiúcsapat tagjaként szeretne érvényesülni – ez volt a Backstreet Boys.

A kilencvenes évekbeli szériában olyan tehetségek tűntek fel, akik az elkövetkező években a zenei toplisták és a pletykalapok meghatározó szereplői lettek. De a legnehezebb dolguk is nekik volt, mivel

az internetes celebkultúra születésének idején cseperedtek fel, amikor minden megmozdulásukat milliók figyelték és elemezték ki.

Fényes jövő állt előttük, amit mind megpróbáltak kihasználni, több-kevesebb sikerrel.

  • Timberlake a már említett ’N Sync formáció frontembere és ügyeletes szívtiprója lett, miközben Britney-vel ők voltak az Y generáció álompárja. 2004-ben hagyta el a kilencvenes évek egyik legsikeresebb fiúcsapatát, majd a világ egyik legkelendőbb előadójaként tíz Grammy-díjat zsebelt be szólókarrierje során, ráadásul a filmes pályafutása is jól alakult.
  • Aguilera 1999-ben adta ki első szólólemezét. A médiában sokáig fenntartották azt a képet, hogy az énekesnő és Britney Spears között viszály van, de valójában sosem derült ki, hogy ennek mennyi az igazságtartalma. Christina Aguilera aztán pár évvel később a Disney-sztároktól megszokott módon megszabadult a stúdió által ráerőltetett jókislány-imidzstől, és a stílusváltás után egy sokkal szexibb képet alakított ki magáról. Később kicsit konszolidálódott, és az éneklés mellett filmes és televíziós munkákat is vállalt.
  • Gosling a színészet irányába indult el, de az MMC után még várnia kellett a nagy áttörésre. Eleinte családi és ifjúsági sorozatokban szerepelt, az ezredforduló után pedig főként független filmekkel próbálkozott. Első közönségsikere a 2004-es Szerelmünk lapjai volt, majd egyre komolyabb filmekkel szépen lassan sikerült szupersztárstátuszba emelkednie, mostanra generációja egyik legjobb színészeként tartják számon. A zenéléssel sem hagyott fel, egyrészt az évek során több éneklős szerepben is feltűnt, másrészt a Dead Man’s Bones nevű rockzenekar tagja lett.
  • Spears szólókarrierje 17 éves korában indult, csillaga évekig felfelé ívelt, majd a kétezres évek közepén az énekesnő élete lejtmenetbe került. Idegösszeomlása után több mint egy évtizedre apja gyámsága alá került, manapság már leginkább csak zűrös magánélete kapcsán írnak róla az újságok. Úgy tűnik, ő nem igazán vágyik vissza a rivaldafénybe, egy alkalommal például úgy nyilatkozott: „Inkább otthon maradok, és beleszarok a rohadt medencémbe, mint hogy a szórakoztatóiparban tevékenykedjek”. A bennem lévő nő című memoárja, amiben a saját szemszögéből meséli el, mi történt vele pontosan az elmúlt években, október 24-én jelenik majd meg.
Disney General Entertainment Content / Getty Images Justin Timberlake 1993. szeptember 9-én.

Egy gyerekműsor öröksége

Ha mérleget kéne vonni, négyből hárman sikerrel vették az akadályokat, meg tudtak birkózni a korán jött népszerűséggel, ráadásul kamatoztatni is tudták a fiatalon elért sikereket. Nem lehet megmondani, hogy a többiekhez képest Spearsnél mi csúszhatott félre, de még ő is – az őt ért megpróbáltatások ellenére – azt mondta 2018-ban, hogy

élete legkülönlegesebb időszaka volt, amit az MMC tagjaként töltött.

A többiek is szinte csak jó emlékeket idéznek fel, amikor felmerül a Disney-nél töltött idejük. Ryan Gosling és Justin Timberlake kedvelt talkshow-s témái közé tartozik, hogy annak idején szobatársak voltak, és közös csínytevéseikről is szívesen sztorizgatnak. Timberlake egy alkalommal azt is elmesélte, hogy egy ideig az ő édesanyja vigyázott Goslingra, amikor az amúgy kanadai színész anyjának a munkája miatt haza kellett utaznia az Egyesült Államokból.


Fura, de Ryan Gosling utóbb úgy nyilatkozott, annak idején úgy érezte, a többiek sokkal tehetségesebbek a műsorban. Mint mondta, az élmény „kicsit lehangoló volt, mert amikor odakerültem, mindenki rájött, hogy nem vagyok olyan jó, mint a többi gyerek”. Elmondása szerint főleg háttértáncos-feladatokat kapott, de előfordult, hogy észrevette, a kamerát úgy állították be, hogy ő ne látszódjon a képen.

Végül nem szerepeltem annyit a műsorban, mint szerettem volna, így rengeteg szabadidőm volt, amit a Disneylandben tölthettem

– árulta el, mikor a munka előnyeiről kérdezték.

Sarah Elgart, az MMC zenei producere és társ-koreográfusa is elismerte, hogy Gosling „nem volt valami nagy énekes vagy táncos”, viszont „varázslatos tehetséggel volt megáldva, jól mutatott a képernyőn és nagyon vicces volt”. Így állt össze a csodacsapat:

Aguilera hozta a nagyszerű énekhangot, Spears és Timberlake a hibátlan táncmozdulatokat, Gosling pedig a karizmájával nyűgözött le mindenkit.

Bár Disney-sztárok azóta is jönnek-mennek (a kétezres években például Miley Cyrus, Selena Gomez, Demi Lovato, később Zendaya vagy Olivia Rodrigo is a stúdió felfedezettje volt), Mickey egér klubjának már nincs esélye arra, hogy olyan globális szinten ismert hírességeket termeljen ki, mint harminc évvel ezelőtt. Legutóbb 2017-ben  próbálták újraindítani a legendás műsorfolyamot Club Mickey Mouse címmel, az epizódokat Facebookon és Instagramon követhették nyomon az érdeklődők. Csakhogy a valóságshowszerű elemekkel megtűzdelt sorozat már nem igazán érte el a fiatalság ingerküszöbét, ezért egy éven belül véget is vetettek a projektnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik