Élet-Stílus

Jó tanácsok az allergiás reakciók ellen – ezeket tegye, ha Ön is érintett!

Getty Images
Getty Images
Az allergia kifejezetten bosszantó, hiszen orrdugulással, tüsszögéssel, orrfolyással, szemviszketéssel járhat, és hónapokig is eltarthat. Szerencsére van mit tenni ellene, az otthoni praktikáktól az immunterápiáig elég széles a skála.

Az allergia napjainkra határozottan népbetegséggé vált, csak Magyarországon több millió embert érint, a parlagfű egymagában csaknem kétmillió magyar életét keseríti meg. Persze nem csak virágokról van szó: elképesztően hosszú azon anyagok sora, amelyek több-kevesebb embernél, vagy éppen tömegeknél képesek allergiás reakciót kiváltani.

Az allergia legfőbb okozói

Parlagfű

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban vette kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhatott a parlagfű virágpora.

Disznóparéjfélék

Egyik leggyakoribb képviselőjük a szőrös disznóparéj. Pollenszórása júliustól októberig tart. Egynyári növény, hazánkban az egyik legelterjedtebb és leginkább terjedő gyomfaj, főként kapáskultúrákban jellemző.

Libatopfélék

A libatopok és labodák közeli rokonai a disznóparéjféléknek. Pollenszemeik szintén nyár elején jelennek meg. Ezek is főként gyomok, amelyek kapásokban, városi útszegélyeken, romtalajokon nőnek. Az allergiások a kertjük, portájuk tájékáról kézi gyomlálással távolítsák el ezeket a növényeket!

Aranyvessző

Díszítőértéke miatt gyakran vázába kerül, és ekkor allergiát okozhat. A nagyobb állományok közelében is tüneteket tapasztalhatnak az allergiások.

Hatékony tippek allergia ellen

Mindig legyen kéznél gyógyszer!

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolt, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést. Mindenképpen győződjön meg arról, hogy van elegendő otthon a felírt és/vagy bevált szerekből, hogy ne akkor kelljen rohangálni, amikor a torokkaparástól már nem is tud rendesen aludni.

Tartsa zárva az ablakokat!

Nem meglepő, de a pollenek ellen viszonylag hatékonyan védekezhetünk azzal, hogy egész egyszerűen nem engedjük be őket az életterünkbe. Persze teljesen nem tudjuk kiszűrni őket, de hasznos ebben az időszakban minimálisra korlátozni a szellőztetést.

Mi se vigyünk a lakásba polleneket!

A bejáratnál érdemes levetnünk az utcai ruhánkat, gyakrabban zuhanyozni és hajat mosni, mert mi is nagyon könnyen bevihetjük a pollent a lakásba, ami aztán megkeserítheti az egész további napunkat.

A hegyvidéki levegő

A hegyvidéki levegő több szempontból is ideális lehet a parlagfűérzékeny betegek számára. Itt a levegőszennyezettség kisebb mértékű, az erdőkben háborítatlan területen a parlagfű nem őshonos növény.

Tengerpart

Az allergiával és légúti panaszokkal küzdők tünetei sok esetben jelentősen javulnak egy tengerparti nyaralást követően. Sokan esküsznek is rá, hogy a sós víz és a párás levegő hatására jobban érezték magukat.

Immunterápia

Ha tényleg nagyon zavaróak a tünetei, jó megoldás lehet az immunterápia. A kezelés az immunrendszer túlzott reakcióját szünteti meg azzal, hogy megtanítja, a túlműködést kiváltó anyag valójában ártalmatlan. A terápia egyébként nemcsak pollenek, hanem bármilyen allergén esetén hatékony lehet, és vannak olyan kombinált szerek, amelyek egyszerre több anyaggal szemben is visszaállítják a szervezet semlegességét. A siker 90 százalék feletti, a szakirodalom alapján pedig a módszer elvileg 10–15 évnyi teljes tünetmentességet biztosít, ám a gyakorlat azt mutatja, ez inkább csak az alsó határ.

Általános tanácsként megfogalmazható, hogy allergiás betegként mindig figyeljük a pollenjelentéseket, amikor pedig magasabb a számunkra veszélyt jelentő allergén koncentrációja, igyekezzünk minél kevesebb időt a szabadban tölteni.

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik