Élet-Stílus

41 millió éves bálna csontvázát találták meg Egyiptomban

CHICUREL Arnaud / hemis.fr / Hemis / AFP
CHICUREL Arnaud / hemis.fr / Hemis / AFP

A mai Egyiptom területén 41 millió éve élő bálna, a baziloszauridák egyik legősibb afrikai, mára kihalt fajának csontozatát fedezték fel. A Kairói Amerikai Egyetem (AUC) közleménye szerint az ősbálna a Tutcetus rayanensis nevet kapta Tutanhamon fáraó gyermekkori nevéről és a Kairótól délre, a Fajjúm régióban található Raján-vádiról, ahol megtalálták. Az elnevezésében szereplő cetus bálnát jelent görögül.

Ez a baziloszauridák eddig felfedezett legkisebb faja, egyben a baziloszauridák egyik legrégebbi példánya Afrikában – olvasható az AUC csütörtöki közleményében.

A kövület felfedezése az egyik első szakaszt mutatja a bálnák áttérésében a szárazföldiről a tengeri életmódra. A csoport egy 2,5 méter hosszú, 187 kilogrammos állat koponyáját, állkapcsait és csontjait találta meg.

A bálnáknál ebben a szakaszban alakultak ki a halakra jellemző tulajdonságok, így az egyszerűsödött test, a hatalmas farok, az uszonyok, és még eléggé láthatók a végtagok maradványai ahhoz, hogy azonosítani lehessen a lábakat, amelyeket feltehetően nem a járáshoz, hanem a szaporodáshoz használtak – közölték a kutatók.

Két éve, 2021 augusztusában az egyiptomi régészek felfedezték Fajjúm térségében egy kétéltű bálna 43 millió éve élő, addig ismeretlen faját. A több mint 3 méteres és mintegy 600 kilós bálnát, a Fioumicetus anubist akkor Egyiptomban Afrika legvadabb és legősibb bálnájaként mutatták be. Egy másik tudóscsoport 2018-ban Egyiptomban fedezte fel az első afrikai dinoszauruszt, egy több mint 75 millió évvel ezelőtt élt példány csontvázát – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik