Élet-Stílus

Mesés összeget nyert a lottón egy szegény nőkből álló szemetesbrigád Indiában

Tizenegy, mélyszegénységben élő nő nyerte meg a helyi lottójáték 100 millió rúpiás főnyereményét június elején a dél-indiai Kerala államban. A kolléganők régóta közösen játszottak, és sokszor okozott nekik gondot, hogy előteremtsék a szelvényük árát.

Egy tizenegy fős köztisztasági brigád egyetlen, közös szelvénye nyerte meg a fődíjat egy lottójátékon Indiában. A kolléganők a 100 millió rúpiás (mintegy 433 millió forintos) fődíjból az adók levonása után nagyjából 63 millió rúpiát (nagyjából 272 millió forintot) oszthatnak szét egymás között – írja a BBC.

A brigád biológiailag nem lebomló hulladékokat gyűjt be háztartásoktól egy Parappanangadi nevű városban. Ezzel

napi 250 rúpiát (kicsit több mint ezer forintot) keresnek,

amit időnként annyi pénzzel tudnak kiegészíteni, amennyit egy helyi vállalattól kapnak, az összegyűjtött szemétben talált, újrahasznosítható hulladékért.

A keresetük messze nem elég a megélhetésre, ezért a legtöbbjüknek adósságaik vannak a gyerekek taníttatására és más nagyobb kiadásokra kért kölcsönök miatt. Ezért döntöttek úgy, hogy időnként szerencsét próbálnak a lottóval. A szelvény árát ilyenkor összedobják, és a megegyezés szerint, ha szerencsések, a nyeremény árát is egyenlően osztják el. Eddig egyszer nyertek ezer rúpiát (körülbelül 4300 forintot).

A brigád tagjai júniusban elhatározták, hogy vesznek egy 250 rúpiás szelvényt egy különösen magas fődíjjal kecsegtető sorsolásra. A 72 éves Kuttimalu nagyon szomorú volt, mert nem volt elég pénze, hogy kifizesse a rá eső 25 rúpiát. Kolléganőjének, a 62 éves Cherumannil Babynek azonban maradt még egy kis pénze, miután befizette a saját részét, így kisegítette őt.

Baby azt mondja, alig hiszi el, hogy nyertek, hiszen sohasem volt a szerencse kegyeltje. Négy évvel ezelőtt például a Kerala államot sújtó áradások elmosták az otthonát. Hasonló történetekről számolnak be a többiek is.

Az 50 éves K Bindu férje tavaly meghalt veseelégtelenségben, mert a család nem tudta összeszedni a transzplantáció árát.

Mindig elköltötte a dialízisére félretett pénzt, hogy lottót vehessen. Úgy hagyott itt minket, hogy nem fejezte be a házunk építését.

Bindu amellett, hogy befejezteti a házat, a 15 éves lánya taníttatására akarja fordítani a nyereményét.

A 49 Laksmi azt mondja, a lottóhúzás előtti este a családja válságtanácskozást tartott. Komoly veszélyben volt a megélhetésük, mert az építőiparban dolgozó férje az utóbbi időben alig kapott munkát a heves esők miatt.

Az 56 éves Leela is komoly bajban volt. Nemrég jelzáloghitelt vett fel a házára, hogy kifizethesse a lánya esküvőjét, majd nem sokkal később kiderült, hogy a lány sürgős műtétre szorul, és elképzelni sem tudták, hogyan fogják kifizetni.

Miután bemutatták nyertes lottószelvényüket, a nők másnap ugyanúgy dolgozni indultak, mint mindig, mert ahogy mondják, a munkahelyük miatt ismerték meg egymást, és ez hozta el számukra a jólétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik